Jászkunság

2023.08.08. 17:25

Hat helyett nyolc órára nőtt a szakorvosok rendelési ideje, a Hetényi kórház szerint nem történik változás

Július 1-től megszüntette a rendelőintézetekben dolgozó szakorvosok munkaidő-kedvezményét a Belügyminisztérium. Ez azt jelenti, hogy 6 óra helyett 8 órára nőtt a rendelési idejük. A kamara szerint a fennmaradó két órát eddig adminisztrációval töltötték ki a doktorok, így ezt ezentúl munkaidőn kívül kell elvégezniük. A Hetényi Géza kórház szerint viszont nincs változás, hiszen a rendelőben eddig is munkaidőn kívül adminisztráltak az orvosok.

Molnár-Révész Erika

A Hetényi Géza Kórház Hősök téri rendelőintézete. Az itt dolgozó szakorvosok már eddig is napi nyolc órában rendeltek – mondta a kórház főigazgatója

Fotó: Mészáros János

„A munkaidő mindenki számára napi 8 óra” – így érvelt a Belügyminisztérium azzal az egészségügyet érintő jogszabálymódosítással kapcsolatban, amely megszüntette a rendelőkben dolgozó szakorvosok munkaidő-kedvezményét. Az intézkedésről azóta már tárgyalt a minisztérium és a Magyar Orvosi Kamara, ezért megkerestük a MOK vármegyei területi szervezetét, valamint a szakellátást biztosító Hetényi Géza kórházat is.

– A Magyar Orvosi Kamara területi szervezete nem támogatja a szakrendelőben dolgozó orvosok rendelési idejének nyolcórás időtartamra emelését. A munkaidejük eddig is napi nyolc óra volt, hiszen a hatórás rendelésen felül el kellett végezniük a betegforgalommal kapcsolatos adminisztrációt, a rendelő folyamatos működésével kapcsolatos feladatokat, valamint a változó szabályrendszer folyamatos figyelését. 

A rendelési idő nyolc órára emelése megnyújtja a munkában töltött időt, az ezen időtartamon felül elvégzendő adminisztratív feladatok kifizetetlen túlórákat eredményeznek majd

– hangsúlyozta dr. Molnár Ferenc, a MOK területi szervezetének elnöke. 

Hozzátette, ott, ahol váltott rendeléssel dolgoznak, a rendelet munkaszervezési problémákat is felvethet.

– A döntéshozók a rendelési idő hatról nyolc órára emelésétől a naponta ellátott betegek számának növekedését várják, azonban a kamara ezt nem tartja reális célkitűzésnek. A szakrendelőkben ugyanis zömében már nyugdíjkorhatárt meghaladó – sok esetben több évvel meghaladó – orvosok dolgoznak, akik ezt a megnövekedett terhelést nagy valószínűséggel nem tudják vállalni, amely ellátási nehézséget okozhat, és ez éppen ellentétes az intézkedéstől várt pozitív következménnyel, a várólisták rövidülésével – vélekedett az elnök.

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet főigazgatója szerint viszont a jogszabály bevezetése nem jelent érdemi változást a szakrendelőkben zajló munkára.

A rendelőintézet szakrendelései változatlan szakorvosi óraszámmal és rendelési idővel folytatják működésüket. A szakrendelést végző főállású kollégáink eddig is heti 40 órában végezték feladataikat a betegellátással kapcsolatban, az adminisztratív tevékenységet és egyéb feladatokat a rendelési időn kívüli órákban teljesítik

– válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre a főigazgató.

A hatórás munkaidőt 1992 óta rögzíti kormányrendelet, amely azt mondja ki, hogy a teljes napi munkaidőből hat órát kell eltöltenie a munkahelyén, vagyis a szakrendelőben az orvosoknak, fogorvosoknak. Ezt helyezte hatályon kívül július 1-től az új szabályozás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában