Elismerés

2024.04.30. 18:19

Büszkén fogadta OKTV-n remeklő diákjait a Verseghy Gimnázium – galériával

Kiváló eredményeket értek el az OKTV 2023-2024-es kiírásában a Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai. Őket köszöntötte kedden az iskola.

Rózsa Róbert

Pallagi Anna, a Verseghy Ferenc Gimnázium végzős tanulója jó érzésekkel hagyta el a napokban a Petőfi Irodalmi Múzeumot. Hogy mit csinált ott a szolnoki diák? Nos, az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny irodalom tantárgyának döntőjében szerepelt. Előérzete pedig azért volt pozitív, mert sejtette: jól szerepelt a háromfordulós, lényegében az egész tanéven átívelő OKTV döntőjében.

Nagyszerűen szerepeltek a Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai a 2023-2024-es OKTV-n
Fotó: Mészáros János

Jól sejtette. Már a második fordulóból is előkelő helyen jutott tovább témaválasztásával, Herczeg Ferenc drámáinak világával, amely témában alkotott fogalmazása révén a negyedik helyről várhatta a döntőt. Ott szóban védte meg fogalmazását, mégpedig olyan jól, hogy utóbb megnyerte a versenyt.

Az OKTV-győzelem nem gyakori, még a Verseghy Ferenc Gimnáziumban sem, átlagosan minden negyedik évre jut egy. Aligha meglepő hát, hogy Pogány Gyula, az iskola igazgatója büszkén adta át ennek apropóján kedden a Verseghy saját arany emlékérmét Pallagi Annának.

Persze nem csak ő kapott emlékérmet, hiszen a gimnáziumnak számos végzős tehetsége szerepelt kiválóan a tanulmányi versenyen.

A magyar irodalom különösen is erőssége volt az évfolyamnak, hiszen Axtom-Varga Hanna Klaudia a 19., Kicsi Eszter Katinka a 28., Kondacs Virág Dorottya a 12., Kondacs Réka Tünde a 24. helyen végzett a tantárgyban – utóbbi ráadásul magyar nyelv tantárgyban is indult, és az ötödik helyet szerezte meg. Duplázó volt Pallagi Anna is, aki az irodalmi győzelme mellé német nyelvből egy 22. helyet is szerzett.

Ugyancsak német nyelvben mérette meg magát Tószegi Tamás, aki 13.-ként végzett, míg matematikában Szpisják Zsófia Andrea a 34., fizikában Debreceni Dániel a 23. helyen zárt. Jól szerepelt az iskola filozófia tantárgyban is: Szabó Rita Annamária 12., Szabó Roberta 19. helyen végzett.

18 évesek vagytok, és az életetekben ezek az eredmények csúcsteljesítmények. Legyetek büszkék rá, mi azok vagyunk 

– fogalmazott a köszöntésen Pogány Gyula. Az igazgató kiemelte, az elért helyezések elsősorban a diákok érdemei, de nem szabad megfeledkezni a tanárok munkájáról sem, akik szintén sokat tettek a sikerekért.

Kik is ők? Felkészítőként a matematika- és fizikasikerekért Veres Dénes, a filozófiaiakért Kaló András működött közre. Német nyelvben Tószegi Tamás felkészítője Kiscsatári Edit, Pallagi Annáé pedig Szonda Hilda Katalin volt. A tanárok jelképesen egy-egy szál rózsát kaptak.

Ha pedig minden egyes döntős tanuló után járt volna a virág, Baráth Márta tanárnő csokorral távozott volna. A magyar nyelv és magyar irodalom tantárgyban ugyanis ő egyengette a versenyzők útját. S hogy sikerének titka mi lehet, azt épp aranyérmes növendéke árulta el hírportálunknak: 

Nemcsak tárgyi tudást ad át, de szellemiséget is

– fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában