Háborús veszélyforrás

2024.05.20. 07:29

Íme a helikopter-baleset vélhető okai – műszaki probléma, rossz időjárás, nehéz terepviszonyok?

A légi jármű pilótái nem adtak le vészjelzést, nem kommunikáltak. Ebből egy amerikai szakértő súlyos irányítási problémákra következtet. Mint megírtuk, Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter egy helikopterbalesetben vesztette életét vasárnap.

MW

Ebrahim Raíszi iráni elnök

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abedin Taherkenareh

Az, hogy az iráni elnököt szállító helikopter személyzetének egy tagja sem kommunikált a légi irányítással, arra enged következtetni, hogy a gépen komoly irányítási probléma állt fenn – világított rá Kyle Bailey légiközlekedési elemző az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

A szakértő szerint ha egy helikopternél komoly műszaki probléma merül fel a repülés közben, a pilóta első feladata, hogy „a gépet a levegőben tartsa, és csak ezután következik a kommunikáció”.

Bailey szerint a helikopter gyakorlatilag kettészakadt, és a farokrotort valószínűleg a főrotor lapátja találta el és vágta le. A baleset vagy műszaki hiba, talán a farokrotor meghibásodása vagy a pilóta manőverei keltette aerodinamikai erő miatt következhetett be.

A kedvezőtlen időjárási körülmények és a hegyvidéki terep is hozzájárulhatott a halálos helikopter-balesethez – tette hozzá az elemző.

Egy másik amerikai szakértő, Cedric Leighton szerint a pótalkatrészek beszerzése mindenképpen problémát jelenthetett az irániak számára, és akár ez is hozzájárulhatott a balesethez.

A Magyar Nemzet teljes cikkét ITT tuja elolvasni, a lap további cikkeit a témában pedig ITT találja.

Részvétét fejezte ki az iráni népnek Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök hétfő délután a Twitter-oldalán angolul azt írta: „Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az iráni népnek az Ebrahim Raisi elnök és Hossein Amir-Abdollahian külügyminiszter életét követelő tragikus baleset miatt. Gondolataink és imáink az iráni néppel vannak.”

Kinevezték az ideiglenes elnököt, ötnapos gyász

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah hétfőn jóváhagyta Mohamad Mokbar első alelnök ideiglenes elnöki kinevezését, és ötnapos országos gyászt rendelt el a helikopter-szerencsétlenségben elhunyt Ebrahim Raiszi államfő halála miatt.

Az IRNA iráni állami hírügynökség továbbá azt jelentette, hogy a szerencsétlenségben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter hivatalát addigi helyettese, Ali Bakeri-Káni veszi át.

Mohamad Mokbar első alelök, ideigelens elnök
Fotó: AFP / Forrás: Atta Kenare

Korábban írtuk:

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap – írja a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfői közlésére hivatkozva az MTI.

A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en.

Hírügynökségek iráni hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy

a helikopter – egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú légijármű – teljesen kiégett a balesetben.

A roncsokról az IRNA iráni állami hírügynökség is közzétett gépeket.

IRNA: Wreckage of helicopter carrying Iran’s president located
Az iráni elnök lezuhant helikopterének roncsai és körülötte a kiégett növényzet
Forrás: Iranian Red Crescent Society/Anadolu via AFP

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat.

A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. Az IRNA úgy tudja, hogy a gépen utazott az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.

A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba. A következő elnökválasztásra 2025-ben került volna sor, a kialakult helyzet miatt azonban elképzelhető, hogy már idén júliusban megrendezik – közölte a Reuters hírügynökség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában