Bulvár

2016.05.01. 07:49

„Az ember fáj a földnek” - egy medöbbentő film története

Ismét bebizonyította Molnár H. Boglárka, hogy kiváló rendezői vénával rendelkezik.

Bálint-Mátyus Krisztina

A szolnoki tehetségről  még 2014 novemberében olvashattak lapunk hasábjain – akkor arról írtunk, hogy a Ne félj című kisjátékfilmje bejutott a XVIII. Faludi Nemzetközi Amatőr Filmszemle döntőjébe, melyet be is mutattak Budapesten, az Uránia Filmszínházban.

– Az Így lesz kerek a világ! egyesület indított egy természet- és környezetvédelmi pályázatsorozatot „Egy jó ügy” néven – mesélte Molnár H. Boglárka. – A beérkezett videókkal, cikkekkel és fotókkal keresik a megoldást a minket körülvevő problémákra. Az országos pályázat lehetőséget adott arra, hogy az alkotók kifejezhessék gondolataikat a témában, legyen az a reményteli jövőkép, vagy a rombolás visszafordíthatatlansága felett érzett szomorúság. Ez a felhívás a környezettel és a természettel foglalkozóknak, az azokkal törődőknek szólt leginkább. Így nem is volt kérdés számomra, hogy indulok! Nem ez volt az első próbálkozásom, ugyanis az Irodalmi Jelen online folyóirat videópályázatára is elküldtem ezt a háromperces kisjátékfilmet, és nyertem. Most is ezzel a filmmel próbáltam szerencsét, ezúttal viszont az előkelőnek számító második helyre volt elég. Nagyon örülök neki, mindig büszke vagyok arra, ha elismerik a munkám.

Megtudtuk, hogy az alapötletet Vörösmarty Mihály Az emberek című verséből nyerte Bogi. A szöveget bátyja, Molnár H. Magor mondta fel.

– További érdekesség, hogy a filmben egyáltalán nem használtam zenét – folytatta. – A versnek, melyet alapul hívtam, tömören az a lényege, hogy „az ember fáj a földnek” és „nincs remény”. A szöveget a bátyám keltette életre, és ez a „narráció” kíséri végig a filmet. A vásznon mindeközben történik a cselekmény: egy férfi reggel felkel, felkapcsolja a lámpát, meggyújtja a gázt, kávét főz. Már itt is látszik, hogy egy reggeli ébredés mennyi energiát von el a Földtől. Ezután elpakol az asztalról, hogy legyen helye meginni a kávét. Az asztalon van egy Vörösmarty-kötet, elkezdi lapozgatni, de a forró kávét véletlenül ráönti, és ezután ki is dobja a könyvet. Eközben be-bevillannak a képek a hulladékfeldolgozó üzemről, a szeméttengerről. Tehát a filmben egy körforgás és a folyamatos „leépülés” jelenik meg.

Szemléletes megoldások, de vajon mi volt mindezzel a rendező célja?

– Szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy a mai ember rettentően keveset törődik a környezetével, csak a technika világában él. Bizony, én is hajlok arra a véleményre, hogy nincs remény, de mindezek ellenére még bízom abban, hogy a mai generáció elkezd érdemben foglalkozni a témával, és próbál törődni azzal a világgal, melyben él.

A fiatal lány már most a következő videójára készül. A tervezett filmnek is elég erős a témája, ugyanis a családon belüli erőszakot járja körül.

– Több nagyobb projektem is fut egyszerre. Mivel a szociális érzékenységem elég magas, így a következő nagy volumenű videóm témája is nagyon komoly. Ennek kapcsán egyébként szeretnék egy kampánysorozatot is szervezni, amely során több településre, megyeszékhelyre látogatnék el pszichológusokkal, valamint gyermek- és családvédelmisekkel. Még nagyon az elején járok, ráadásul támogatókra is szükségem lesz – ezen jelenleg is dolgozom. Ráadásul nemsokára elkészül az oktatófilmem, mely középiskolásoknak szól. Azt pedig még megsúgni is alig merem, hogy egy nagyjátékfilm is „zizeg” már a fejemben – árulta el Boglárka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!