Bulvár

2016.04.25. 20:30

Évszázados titkokat rejt a kastély

Talányos titkokat rejthet az egykor virágzó kúria Tiszaderzs központjában. Ám ha nem kezdenek hozzá mielőbb a felújításához, hamarosan végleg az enyészeté lesz a Borbély család kastélya.

Szilvási Zsuzsa

Alig négymillió forintért kelt el néhány évvel ezelőtt a település központjában álló kastély. Az akkoriban adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatnak nem volt más választása, hiszen nem bővelkedett forgalomképes ingatlanokban.

– A kastélyt megvásárlók konkrét tervekkel jelentkeztek – meséli Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere. – Turisztikai pályázatok segítségével szerették volna felújítani a már akkor meglehetősen rossz állapotban lévő kastélyt, ezáltal komoly idegenforgalmi vonzerőt teremtve a községben.

Az egykori Borbély-kastély valóban a térség egyik legértékesebb műemlék jellegű épülete, amely azonban az évek során már szinte teljesen elpusztult. Pedig a kúriához több rejtély is kötődik, így a helyi hagyomány szerint a földbirtokos Borbélyok az 1848–49-es szabadságharc után honvédeket bújtattak itt. Az idősek elbeszélései szerint a kúria és Tiszaderzs másik nevezetessége, a romtemplom között egykor alagút húzódott, amit azonban a II. világháború idején berobbantottak. Ezt az alagutat ma már minden bizonnyal nehéz lenne rekonstruálni, ám a legendákat alátámasztja, hogy az épület alatt igen komoly pincerendszer húzódik. 

– A II. világháború után államosították az épületet, amely ekkor termelőszövetkezeti kezelésbe került, az egykori parkot és a gyümölcsöskertet kiirtották, területét felparcellázták, ám a tsz csak három helyiséget használt a 11 szobából – tudjuk meg a polgármestertől. – 1952-ben általános iskolát helyeztek el falai között, ekkor jelentősen át is alakították a kúriát, például az eredeti épülettengelyek is jelentősen megváltoztak. Az iskola csak 1990-ben költözött ki az épületből, így érthető módon a község lakói közül nagyon sokan kötődnek érzelmileg a kastélyhoz. Generációk tanultak ezek között a falak között, ezért mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a lehetőségekhez képest mindent megtegyünk annak érdekében, hogy megőrizzük ezt a csodálatos épületet. Azon túl, hogy jelenlegi állapotában igencsak rontja a település képét, gyakorlatilag életveszélyesnek számít. Ezért a következő testületi ülésünkre meghívtuk a jelenlegi tulajdonost, hogy tájékozódjunk a további elképzelései felől. Egyelőre annyit tudunk, hogy a korábbi pályázati elképzelések meghiúsultak, ezért nem kerülhetett sor a tervezett felújításra.

Szilvási Zsuzsa -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!