Kék hírek

2016.10.26. 18:50

Biciklilopások: könnyen megelőzhetők

Alkalom szüli a tolvajt, ezt mindenki jól tudja. Pedig elég egyszerű módszer van a bűnben járók dolgának megnehezítésére, ezt úgy hívják: zár. Biciklik esetében a rendőrség még külön segítséget is nyújt, ez a Bike Safe-rendszer.

Tóth András

Elég egy pillanat, és máris besurrannak a lakásba, elviszik a – netán még nyitva is hagyott – kocsiban felejtett táskát, vagy elviszik a lezáratlan kerékpárt. A recept egyszerű: ajtózár, kocsizár, biciklizár, és máris jobban védve vannak dolgaink.

Elvitték egy idős asszony kerékpárját egy bolt elől a minap Rákóczifalván. Bosszankodik is eleget azóta.
– Mire való a kamera, ha meg sem nézik, mi van rajta?! – ezzel a kérdéssel fordult hozzánk Diós Péterné. A 78 éves asszonytól október 14-én délután lopták el a biciklit, az esetet tudomása szerint felvette egy kamera, ami annál a boltnál van, ahonnan elvitték kétkerekűjét. Volt nála lakat, de nem zárta le, mert csak beszaladt egy pillanatra. Bejelentette a rendőrségen az esetet, elmondása szerint ki is mentek szolnoki járőrök azzal, hogy majd a technikus kimegy és megtekinti, elemzi a felvételeket. Ám a boltosok elmondása szerint állítólag ez még nem történt meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szolnokon a Bike Safe programhoz kedden is lehetett csatlakozni, vasárnap Jászkiséren lesz hasonló FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

Ráadásul úgy tudja, két hétig őrzik csak meg a képkockákat, és a két hét hamarosan lejár.
– Most honnan vegyek egy biciklit? – töprengett.
– Ezt is hitelre vásároltam vagy harminc éve 8 ezer 500 forintért. Itt nincs is ilyen bolt, el kellene mennem máshova vásárolni. Ez a bicikli nekem sokat jelentetett, mert mozgássérült vagyok, és ezzel könnyen tudtam közlekedni, könnyen fel is tudtam rá szállni. Egy mozgássérült gyermekem van, azt is el kell látnom, szükségem van a biciklire! Anélkül sehova nem tudok menni. Ha valaki visszahozná nekem, adnék érte 5 ezer forintot, pedig már nem sokat ér.

Az ügyben megkerestük a rendőrséget is.
– A Szolnoki Rendőrkapitányság folytat eljárást tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt az ügyben – közölte honlapunk érdeklődésére Kovács Ágnes rendőr őrnagy. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzátette, a rendőrség a szükséges, azonnali intézkedéseket megtette. A hatóság intézkedett az üzlet kamerafelvételének beszerzésére, mely tartalmának megismerése már a bejelentést követően megtörtént. A rendőrség mindent megtesz, hogy a beszerzett adatok és információk birtokában azonosítani tudja a kerékpárt eltulajdonított személyt – tudtuk meg a válaszból.

Regisztrálva segíti a felderítést

– A kerékpár lopások megakadályozása érdekében kérjük, hogy legyenek elővigyázatosak – tanácsolta Kovács Ágnes rendőr őrnagy.

– Lakatolják le kétkerekűjüket, még ha pár percre is távolodnak el tőle. Válasszák meg megfelelően a lakatot és azt is, hogy mihez rögzítik a biciklit. Csatlakozzanak a Bike Safe kerékpáros regisztrációs rendszerhez, amely nagyban segítheti a felderítést és az ellopott bicikli tulajdonosához történő visszajuttatását – tette hozzá a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A kerékpárlopások felderítésének érdekében az országos „Bike Safe” program ad lehetőséget a kerékpár tulajdonosoknak kerékpárjaik regisztrálására. A program keretén belül a biciklik és tulajdonosaik egy országosan egységes nyilvántartási rendszerben lesznek regisztrálva, ami megkönnyíti a nyomozóhatóság munkáját az esetleges eltulajdonításuk alkalmával.

– Lakatolják le kétkerekűjüket, még ha pár percre is távolodnak el tőle. Válasszák meg megfelelően a lakatot és azt is, hogy mihez rögzítik a biciklit. Csatlakozzanak a Bike Safe kerékpáros regisztrációs rendszerhez, amely nagyban segítheti a felderítést és az ellopott bicikli tulajdonosához történő visszajuttatását – tette hozzá a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A kerékpárlopások felderítésének érdekében az országos „Bike Safe” program ad lehetőséget a kerékpár tulajdonosoknak kerékpárjaik regisztrálására. A program keretén belül a biciklik és tulajdonosaik egy országosan egységes nyilvántartási rendszerben lesznek regisztrálva, ami megkönnyíti a nyomozóhatóság munkáját az esetleges eltulajdonításuk alkalmával. Szolnokon a Bike Safe programhoz kedden is lehetett csatlakozni, vasárnap Jászkiséren lesz hasonló FOTÓ: Mészáros János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!