Kék hírek

2016.10.01. 08:30

Sikkasztás: évekig magának utalgatott a hivatali dolgozó

Három év alatt több mint 21 millió forintot utalt az abonyi önkormányzat pénzéből saját számlájára egy helybeli nő. Minden egy véletlen során derült ki...

Szoljon.hu

Woman's hands with a calculator and a pen

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Több mint huszonegymillió forintot sikkasztott az abonyi polgármesteri hivatal egyik dolgozója. Dr. Balogh Pál jegyző elmondta, hogy egy egyedi ügyben felmerült gyanú alapján kezdődött vezetői ellenőrzés tárta fel a visszaélést. A vizsgálat eddigi megállapításai szerint az abonyi polgármesteri hivatal gazdasági osztályának egyik munkatársa a belső kontroll mechanizmusokat, az informatikai rendszerek ellenőrző rutinjait kijátszva, visszaélve kollégái és vezetői bizalmával, az elmúlt három évben – az áttekintés eredményei alapján elsődlegesen 108 esetben – a közműveket megillető díjak egy részét az üzleti partnerek nevére ugyan, de a saját számlaszámára is folyósította. A hivatali ellenőrzés során arra is fény derült, hogy az utalásokat az önkormányzat és további három intézmény számlájáról végezte a 35 éves pénzügyi munkatárs, aki összesen 21.003.060 forintot utalt ilyen módon saját számlájára.

– Jelenleg is tart a belső vizsgálat, amely különösen arra irányul, hogy hogyan sikerült kijátszania a szigorú kontrollrendszert a kolléganőnek és milyen technikákkal sikerült ilyen hosszú időn át elkerülnie a lelepleződést – mondta lapunknak dr. Balogh Pál jegyző.
A jegyző hozzátette, évente 11 ezer számlát dolgoznak fel a gazdasági osztály munkatársai és 2–3 milliárd forinttal gazdálkodnak. Mivel ebben az esetben összesen évente 25–30 közműszámláról van szó, aminek ellenértéke – négy különböző intézményi számláról – „máshová” ment, ez is közrejátszhatott, hogy évekig nem derült fény a visszaélésre. Az érintett gazdasági ügyintéző ellen fegyelmi eljárás indult, állásából azonnali hatállyal felfüggesztették. Fegyelmi meghallgatásakor a terhére rótt cselekményeket elismerte.

Dr. Balogh Páltól megtudtuk, a képviselő-testület kedden, zárt ülésen kapott tájékoztatást a vizsgálatról, a hivatal büntetőfeljelentést tett a Ceglédi Városi Ügyészségen.
– Az ügy mélységes felháborodást keltett valamennyi köztisztviselőben és vezető tisztségviselőben – fűzte hozzá a jegyző.
Lapunk megtudta, a meggyanúsított családos asszony a gazdasági osztály egyik legrátermettebb dolgozója volt. Mindenki jó szakemberként nyilatkozott róla, aki az elmúlt években semmi jelét nem mutatta a meggazdagodásnak. Ezért is volt szinte sokkoló a kollégáknak az, amit tett.

A rendőrség nyomozást folytat az ügyben

Sikkasztás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Ceglédi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya egy harmincöt éves abonyi nő ellen, közölte Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított az abonyi polgármesteri hivatal alkalmazottjaként 2013 tavasza és 2016 szeptembere között több, mint száz esetben utalt az önkormányzat intézményeinek számlájáról különböző összegeket a saját bankszámlájára. A harmincöt éves nő ezzel több mint húszmillió forint kárt okozott a város önkormányzatának. A feljelentést követően a ceglédi nyomozók az abonyi nőt csütörtökön gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették. A nyomozóhatóság kezdeményezte az előzetes letartóztatásának elrendelését. A sajtószóvivőtől azt is megtudtuk, hogy sikkasztás bűntett elkövetése miatt akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet a büntetése a harmincöt éves nőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!