Közélet

2015.07.29. 06:30

A régi szolnoki kórház kútját találták meg

A város régi kútjairól a Szolnoki Grátiszban megjelent írásunk érdekes eredménnyel járt. Mi úgy tudtuk, hogy az utolsót is rég elemésztette az idő, de néhány nappal később az egyik ódon vízforrás jelenlegi gazdája útján hírt adott magáról.

Szathmáry István

Csicsman György lokálpatrióta régi fényképekkel várt bennünket a Szomorú Krisztusként ismert szobor melletti otthonában. Tudtuk, hogy nevezetes épülethez igyekszünk, mert itt töltötte élete utolsó éveit dr. Küry Albert, Szolnok jó emlékezetű múlt századi alispánja, de az egykori városi Ispotály, vagyis kórház itt rejlő maradványára nem számítottunk.



– Valamikor egy kerti medencéhez fogtam a gyerek számára, és fél méter után keménybe ütközött az ásó – eleveníti fel első találkozását a régi kúttal Csicsman György. Amikor körülástam ez került a felszínre – nyújtja át a régi fotókat a házigazda, amiken a fantáziát megmozgató jókora, szabályos boltozattal lezárt téglaalkotmány látható. – Kaposvári Gyula múzeumigazgató véleménye szerint a mára eltűnt egykori szolnoki Ispotály, vagyis kórház kútjáról lehet szó. Kicsit megbontva a falazatot a leeresztett ólom kilenc méteres mélységet és hatméteres vízszintet jelzett a kútban. Egy pohárral vizet is vettünk belőle, amit én ugyan nem mertem megkóstolni, de a nálam bátrabb édesanyám véleménye szerint iható és jó ízű volt a tartalma. Foglalkoztatott a gondolat, hogy jó lenne átkutatni, hiszen az évszázadok alatt sok minden beleeshetett a vizébe, de végül erre nem került se pénzem, se energiám – fejezte be a lelet történetét Csicsman úr. Arra a kérdésre, hogy mi lett a sorsa az építménynek már a kertben kapjuk meg a választ, ahol egy kővel kerített virágágyás jelöli az újra szolgálatba állított kút körvonalait. – Bő a hozama, így jelenleg is használom, igaz pusztán a kerti virágok számára – emel fel egy vasrácsot Csicsman úr. Alatta látható a régi téglafalazatba bekötött cső, amin keresztül ma egy szivattyú hozza felszínre az egykori kórház betegei számára enyhet nyújtó hűvös vizet.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Csicsman György a feltárt kút régi fotóit mutatja.
[/caption]

Azonosították helyét a térképen

A házigazdától elköszönve még kíváncsiságból benéztünk a tudomány világába is, hogy a régi iratokban maradt-e valami nyoma a most szemügyre vett egykori emléknek és nem csalódtunk. Somogyi Ignácnak a szolnoki Damjanich János Múzeumban őrzött, kiadás alatt álló helytörténeti munkájában megemlékeznek róla. A helyszínt már a megyei levéltárban sikerült azonosítani a dr. Cseh Géza főlevéltáros által elénk tett 1874-es szolnoki térképen. A Belvárosi Iskolánál felismerhető a szomszédságában lévő régi temető helye, ami egyértelművé teszi, hogy valóban az évszázados Ispotály kútjába ütközött annak idején az ásó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!