Közélet

2016.07.25. 15:42

Gumiégetés

A legtöbb autós inkább dacol a balesetveszéllyel és jó esetben óvatosabban közlekedik.

Fekete Sándor

Ugye, furcsán néznének arra az emberre, aki a nyári kánikulában télikabátban, nyaksállal, bundacsizmában közlekedne? Minimum egy, ennek elmentek otthonról megjegyzést fűznének hozzá. Nos, ha túlzó és nem is pontos a hasonlat, viszont tény: az autósok huszonöt-harminc százaléka nyáron is téli gumival közlekedik. Pedig azt arra találták ki, hogy hét fok alatti hőmérsékletnél használják.

Ezekben a napokban akár negyven fok fölé is felhevül az aszfalt, az abroncsnak ez véletlenül sem a megfelelő hőfok. Ráadásul igen balesetveszélyes. A szakemberek szerint izzó aszfalton a téli gumi fékútja kétszerese a nyáriénak. Éppúgy veszélyes, mint a jeges úton a nyári gumi. Nem beszélve, hogy tönkre teszi az abroncsot, elkoptatja, vagyis még csak nem is spórol hosszabb távon vele.

Egy felmérés szerint Szentendrén, ahol módosabb emberek élnek, elvétve találtak autón téli gumit, míg egy vidéki megyeszékhely panellakótelepén parkoló kocsiknál tízből négy esetben. Gondolom, ezen senki nem lepődött meg különösebben. És valahol itt kell keresni az okokat... Persze, az lenne a normális, ha tavasztól őszig a nyárit, a hidegebb hónapokban a télit használná az ember. Csakhogy ehhez kétszer négy gumit kellene venni, ami nem kevés pénz, plusz évente az átszereltetés is belekerül alkalmanként tízezer forintba. Ezt az autósok egy része jelenleg nem engedheti meg magának.

Ők inkább dacolnak a balesetveszéllyel és jó esetben óvatosabban közlekednek. Egész nyáron égetik az egy garnitúra téli gumit... hiába, ez nem a Forma–1, ahol az egyes pilóták egymaguk például tegnap, a Magyar Nagydíjon is elhasználtak legalább három szettet a legkiválóbb abroncsokból a futam során...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!