Közélet

2016.07.27. 09:19

Közösségépítés bográcsolással

Már pedig olyan nem fordulhat elő, hogy idén elmaradjon a birkafőző verseny – mondták az árokszállásiak, és két héttel a Jász Világtalálkozó programsorát követően ismét nagyrendezvényre gyűltek a főtéren, hogy részt vegyenek a tizenhetedik alkalommal megtartott birkafőző versenyen.

Banka Csaba

Hagyományosan az Árokszállási Nyár programsorát július második hétvégéjén tartják a városban. Az ilyenkor szokásos közösségi események, kiállítások, bemutatók nagy részét – számos elemmel kiegészítve – idén ugyan a világtalálkozó idején megtartották, de a birkafőző verseny megszervezésére akkor nem volt lehetőség. Csakhogy a helybéliek nem akarták, hogy megszakadjon a hagyomány, és számos alkalommal jelezték: szeretnék idén is elkészíteni legjobb bográcsos ételeiket.
Ennek megfelelően meg is tartották a versenyt az elmúlt hétvégén, idén nyolcvan bográcsban rotyogott az étel. A két nagyrendezvény közelsége miatt ebben az évben a város nem tudta azt felvállalni, hogy mindenki számára beszerzi a megfőzendő birkahúst, így minden induló csapatra rábízták, hogy milyen étket főz.

– Minden csapat maga dönthette el, hogy mit főz, de a birka dominanciája megmaradt így is – mondta Gergely Zoltán polgármester. – Összesen 44 bográcsban készül birkahús, és a csapatok további 36 bográcsban egyéb alapanyagokból főzik meg az ételeket.
A jászárokszállási Gonda Csaba azon kevesek egyike, akik az első főzőverseny óta minden évben beneveznek a versenyre. Szerinte legfontosabb az alapanyag kiválasztása.
– A húsnak megfelelő izomzatúnak kell lennie – mondta –, a birka ne legyen túl fiatal, és ne is legyen túlságosan öreg. Az izomszövet között látszódjon egy kis márvány, tehát megfelelően faggyúsnak kell lennie, de itt sem szabad túlzásba esni. Fűrésszel, szilánkmentesen daraboljuk a csontos húst. Az elkészítéskor jómagam csak paprikát, vöröshagymát és sót használok, mást nem teszek a pörkölthöz. Árokszálláson sokan kezdik úgy, hogy az aljára még lecsót is tesznek, megint mások füstölt szalonnát is hozzáadnak, de ezt én nem szeretem, mert úgy vélem ezek a hozzávalók „elviszik” a birka ízét – vélekedett a tapasztalt versenyző.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Negyvennégy bográcsban készült birkahús, további harminchatban pedig egyéb alapanyagokat használtak a főzők FOTÓ: Banka Csaba
[/caption]

Az idei rendezvényen, immár negyedik alkalommal Buday Péter mesterszakács volt a zsűri elnöke.
– Elsősorban mindig jó hangulatot tapasztalok, nagyon sok finom ételt kóstolhatok, ráadásul én is rengeteget tanulok – mondta a zsűri elnöke érdeklődésünkre. – Új alapanyag párosításokat látok, új ételeket, új ízvilágot ismerek meg. A főzőverseny legfontosabb szerepét a közösségépítésben látom – tette hozzá. – Arról szól, hogy a négy-öttagú főzőcsapatokhoz ebédidőben újabb és újabb baráti társaságok csatlakoznak. Jászárokszállás főterén akár másfélezer ember is összejön ilyen alkalmakkor, és pontosan ez adja a rendezvény erejét.

Támogatják a versenyt

A helyi és jászbérnyi cégek is támogatták a rendezvényt. Gergely Zoltán polgármester elmondta, hogy a nap folyamán kiosztott, összesen 44 díj mindegyike adományként érkezett, arra a városnak nem kellett költenie. Idén a birkafőzők között az egyik fődíjat – ami egy laptop volt – a helybeli Pádár Antal nyerte. Az Aranybogrács díjat – amivel egy hűtőszekrény járt – a Jászladányból érkezett Ladányi Betyárok csapata vihette haza, az első díjat jelentő élő bárányt pedig az árokszállási Szűcs Lajos nyerte. Egyéb kategóriában a fődíjat jelentő fagyasztóládát a „Töltikék” csapat vitte haza, míg az első díjat, egy élő bárányt a „Szoszkárgyilo” csapat nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!