Közélet

2016.05.01. 07:54

Különleges díjat kapott az újszászi vasútállomás

Bár nem műemléki védettségű, mégis műemlékvédelmi díjat kapott – több másikkal együtt – a város állomásépülete.

Szoljon.hu

Az Unesco műemlékvédelmi világszervezete, az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága 2006-ban elhatározta, hogy évente diplomával jutalmazza az általa legkiválóbbnak ítélt, három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokat. A díjazott nevét minden évben a nemzetközi műemléki világnap alkalmából (április 18.) hirdetik ki. Idén Icomos-díjban részesültek többek között a Budapest-Újszász vasútvonal épületei, benne Újszász állomásépületével.

Az 1882-ben átadott 120a vasútvonal máig jelentős szerepű egyaránt elővárosi forgalomként és fővonalként is. A vonal állomásain a MÁV felvételi épületeket, a megállóhelyeken őrhelyeket épített, egységesített berendezéssel, részletekkel, tartozékokkal. Az építés óta eltelt idő alatt az épületeket többször átalakították, így azok eredeti karakterüket elvesztették, és műszakilag is elavulttá váltak. A MÁV arculatát hordozó, értékes épületállomány rangjához méltó, de a mai kor igényeit figyelembe vevő legutóbbi felújítás húsz helyszínre terjedt ki. A homlokzatok felújítása során a hitelesség volt az elsődleges, amit helyszíni kutatások, régi ábrázolások alapoztak meg.

Az épületek közül egyik sem élvez műemléki védettséget. Mégis ezek az állomások vasúttörténeti értéket képviselnek, helyreállításukkal a mai korszerű vasutat szolgálva megújulva is őrzik a vasút építészeti és kultúrtörténeti hagyományos értékét. Az indoklás szerint az egységes szemléletű, építészeti értékeken alapuló vasútvonal-fejlesztés itt megjelent új példája örömteljes jelenség a vonalak felújításában. A 120a vonalszakasz sikerét az Icomos Magyar Nemzeti Bizottság Icomos-díjjal ismerte el, és például ajánlja a jövő vasútvonalainak felújításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!