Közélet

2015.05.06. 05:59

Meleg ételhez juthatnak a gyerekek nyáron is

Sajnos egyre több az olyan kisgyermek, aki csak a közétkeztetés keretében jut meleg ételhez. Számukra nyújt óriási segítséget a szociális célú nyári gyermekétkeztetés, melyre ezekben a napokban pályázhatnak az önkormányzatok.

Munkatársainktól

Csupán néhány napig igényelhetnek az önkormányzatok állami támogatást a nyári gyermekétkeztetés biztosítására kiírt pályázat szerint. A szűkös határidő miatt az illetékes minisztérium már előzetesen értesített minden önkormányzatot a pályázati felhívásról. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésére idén hárommilliárd forintot biztosít a költségvetés. Az utóbbi években fokozatosan emelték az erre szánt összeget, hiszen a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek segítség nélkül az óvodai, iskolai szünet idején sem jutnának meleg ételhez. A támogatásra tavaly 1270 olyan önkormányzat jelentkezett, és csaknem 120 ezer rászoruló részesülhetett étkezésben.



Az előírások szerint a nyertes települési önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítania a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet. Megyénk számos települése szeretne élni a lehetőséggel.

– A pályázati értelmében a nem kiemelten támogatott – Szolnok is ebbe a körbe tartozik – települések esetében önerő biztosítása nélkül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 30 százalékára igényelhető támogatás, ez nálunk 701 főt jelent – tudtuk meg Gyuricska Évától, a polgármesteri hivatal sajtóreferensétől. – A program végrehajtásához 2,5 millió forint önerő biztosít az önkormányzat, mely további 130 fő étkezésére biztosít fedezetet, illetve a pályázat értelmében ezzel azonos számú további támogatás igényelhető. Ennek figyelembevételével a nyári gyermekétkeztetésbe – sikeres pályázat esetén – 961 rászoruló gyermek vonható be. Ez a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 42 százaléka. Az étkeztetés június 22-től augusztus 19-ig 43 napon keresztül biztosít napi egyszeri meleg ételt a rászorulók részére. Jászjákóhalmán várhatóan ötven tanulót érinthet a gyermekétkeztetési pályázati lehetőségek kiterjesztése. Mint azt Terjéki Tünde, a település polgármestere elmondta az elmúlt években folyamatosan fordított az érintett gyerekek nyári étkeztetésének biztosítására. A falu költségvetéséből az elmúlt évben harminc fiatalnak tudták biztosítani a nyári szünet idejére is az ellátást.

A pályázati lehetőség megjelenését követően megkezdték a községben az előkészítő munkát. A jákóhalmi önkormányzat soron kívüli testületi ülésen határoz majd a pályázat beadásáról. Amennyiben sikeres lesz pályázatuk, várhatóan ötven gyermek étkeztetésére kaphatnak központi forrást. Amennyiben nem támogatják beadott anyagukat, akkor a falu továbbra is saját erőből oldja meg a nyári étkeztetést.

A kunmadarasi képviselő-testület döntése értelmében a település idén is pályázik, tavaly 960 gyermek kapott nyári étkezést. Mint a polgármesteri hivatalban, Rabattin Roland pénzügyi ügyintézőtől megtudtuk, most 845 fő részére pályáznak június 16- augusztus 14 között, negyvennégy napra meleg étkezésre, melyet a központi konyha biztosít majd a 4-18 év közöttieknek.

Kőtelken 206 gyermek részesül gyermekvédelmi támogatásban, így nekik nyáron gyermekétkeztetésben kellene részesülnie – árulta el Lovász Tibor, Kőtelek polgármestere. – Viszont az állam a gyermekétkeztetésnek csak az ötvenöt százalékát finanszírozza, a többit nekünk, az önkormányzatnak kellene hozzátenni. Sajnos a településnek nincs több millió forintja, hogy kiegészítse a támogatást. Egyébként nem értjük, miért nem kaptuk meg a 100 százalékot, amikor van egy-két jobb anyagi helyzetben levő település, amely megkapta – szögezte le Lovász Tibor.

Újszászon 70-80 gyermek nyári étkeztetését oldanák meg a pályázat révén. Molnár Péter polgármester elmondta, valójában kétszáznál is több gyermek ellátását lenne jó biztosítani, de erre nincs lehetőség. Sajnos önerővel sem tudnak hozzájárulni a pályázati összeghez. Az elmúlt nyárhoz hasonlóan az étkeztetést rotációs jelleggel oldják meg: csak az ellátási időszak egyharmadában biztosítanak az összes gyermeknek étkezést, a fennmaradó időszakban cserélődni fognak az ellátottak.

KERETES: Jövőre már kötelező lesz az ingyenes étkeztetésA jövő évtől a kormány kötelezően ingyenessé tenné a rászoruló gyermekeknek biztosított ingyenes nyári étkeztetést. Ennek érdekében felszámolnák az ezt támogató pályázati rendszert, a jelenlegi hárommilliárdos forrást pedig egy-két milliárd forinttal meg is emelhetik. Jelenleg folynak az egyeztetések annak érdekében, hogy a csaknem 500 ezer kedvezményezett gyermek nyári étkeztetése biztosított legyen. Ehhez gyakorlatilag minden feltétel adott, a kapacitás, a jogszabályi környezet és a forrás is, a következő hónapokban azt kell megvizsgálni, hogy a rendelkezésre álló hárommilliárd forint elegendő lenne-e. Idén nyáron mintegy 135 ezer gyermek kap ingyen ebédet, ám jövőre ez a szám elérheti a félmilliót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!