Közélet

2016.09.27. 18:41

Valóra válhatnak a gyerekkori álmok

Míg annak idején izgalmas programot jelentett egy városi gyerkőcnek betérni, nézelődni egy állatkereskedésbe, ma már a legtöbben szívesebben bíbelődnek a digitális eszközeikkel.

Kovács B.

– Két évtizede még napi ötven-hatvan gyerek is betért az üzletbe, ma már jóval kevesebben jönnek – hangsúlyozta Tolnai Attila, a szolnoki Kedvenc Díszállat Kereskedés tulajdonosa. – Vásárlóink is elsősorban a fiatalabb felnőttek közül kerülnek ki, akik be nem teljesült gyerekkori álmaikat akarják megvalósítani egy-egy állatka beszerzésével. Jönnek huszonöttől ötven éves korig ilyen indíttatással, többségében férfiak, bár akadnak hölgyek is. A férfiak főként akvarisztikával akarnak foglalkozni, különféle hüllőket tartani, a nők pedig általában azt a kis tengerimalacot, macskát akarják megvenni, melyet kiskorukban nem engedtek meg nekik – fejtette ki Attila.

Pozitívum viszont, hogy ezek az illetők kitartanak hobbijuk mellett, hosszú távra gondolkodnak, rendszeresen visszajárnak a boltba gyerekeikkel is. Akad olyan is, aki azt állítja, gyermekének veszik az állatot, mely valójában az ő szíve vágya. A kis kedvencekkel való foglalatosság hosszú távon a gyerekeket kevésbé köti le, bár eleinte a kis gazdik ötven százaléka nagyon aktív. Ám ha nincs igazán erős motiváció, az újdonság varásza hamar elszáll.
– Volt már, hogy visszahoztak megunt állatot, de elvből nem szívesen vesszük vissza, bár volt már rá példa – mondta Attila. – Inkább, mint hogy lehúzzák a vécén vagy kirakják az utcára. De az is megesett, hogy az üzlet előtt pislogott ránk a dobozból a megunt tengerimalac.
Húsz-harminc olyan törzsvásárló viszont most is vevőjük, aki mondhatni, „az üzletben nőtt fel”. Ők igazi felelős kisállattartók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!