Kék hírek

2008.12.03. 13:22

Újabb ötvennégyezres bankjegyeket találtak a férfinál

Láttak már 54 ezer forintos bankjegyet? Igaz, ilyen címlet nincs is forgalomban, de két darabbal már fizetett is egy fiatal kétpói férfi. A bankókat — és még további huszonhármat — állítása szerint egy szeméttelepen találta, majd abból kettőt egy idős ember megvezetésére használt fel.

Németh Gergő

Az utóbbi hetek rendőrségi híreit összegezve kiderül, leginkább a betörők és a trükkös tolvajok lendültek akcióba megyénkben. Úgy tűnik, hogy a karácsony közeledtével a bűnözők is pénzszűkében vannak, s a hiányzó összeget a jóhiszemű állampolgároktól csalják ki. Ilyen szempontból az idős, egyedül élő emberek a leggyakoribb célpontok, mivel őket — életkorukból kifolyólag is — könnyű megtéveszteni. A módszerek igencsak változatosak, a minap egy már jól ismert, kivitelezésében mégis hajmeresztő trükkel vertek át egy kétpói férfit.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Ilyen fénymásolt ötvenégyezresekkel verték át a férfit
[/caption]

Történt ugyanis, hogy egy helyi fiatalember három nyúzott birkáért kialkudott összeget két, 54 ezer forintos bankjeggyel fizette ki. A sértettnek fel sem tűnt, hogy ilyen címlet nem is létezik, csak amikor később a birkákért kapott „pénzt” akarta felváltni. A bankós trükköt bevető tizenhét éves kétpói férfit azóta előállították, az ügyben a Mezőtúri Rendőrkapitányság az ügyészséggel közösen folytatja az eljárást.
— A hatvankét éves kétpói férfinál egy-két hete járhatott a fiú, akit egyébként látásból ismer — mondta el az üggyel kapcsolatban Szakács László alezredes, a mezőtúri rendőrkapitányság vezetője.

— Megbeszélték, hogy levágják a férfi három birkáját, majd annak húsát a fiú értékesíti. Kimérték a húst, nagyjából kiszámolták, hogy mennyi pénz jár majd érte. A férfinál vagy öt kilónyi hús maradt, illetve némi előleg, amit a fiú adott az üzlet szentesítése gyanánt. November 28-án jött vissza a fiú, majd két 54 ezer forintos bankóval fizetett. A férfi még örült is, hogy az előzetesen 100 ezer forintnyira becsült húsért még többet is kapot. Mivel azonban a bankó túl nagy címletű volt elment a helyi postára felváltani, ahol természetesen elküldték. Ezután még nem egyből, hanem csak pár nappal később, december 2-án szólt a körzeti megbízottnak.

Szakács László hozzátette, hogy kedden már el is kezdtek nyomozni az ügyben, a gyanusított is hamar meglett. A fiú lakásán házkutatást tartottak, s további 23 darab 54 ezres bankót találtak. A forgalomban lévő 20 ezres színvilágával, valamint Deák Ferenc portréjával díszített fals bankjegyre rá volt írva, hogy ötvennégy-ezer forint számmal és betűvel egyaránt. A fiú elmondása szerint a bankókhoz semmi köze, egy szeméttelepen találta azokat.

Képek a bankjegyekről hamarosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!