Kék hírek

2008.12.03. 17:28

Szolnokon is fizettek az ötvennégyezresekkel-fotók!

Hogyan fogadhat el valaki egy ötvennégy ezer forintos címletű bankjegyet? Nos, megkerestük Kerekes Zoltánt, azt a kétpói férfit, aki elfogadott ilyen pénzt, hogy elmondja, miért nem tűnt fel neki az átejtés. Közben kiderült, Szolnokon lovakat vettek hasonló címletű bankókkal a minap.

SZOLJON

A kis település, Kétpó utcájába kanyarodva egy kis, romos épület fogadott bennünket. Az ügy sértettje, az idős Kerekes Zoltán éppen a kecskéket zárta be az ólba. Megörült nekünk, mert mint mondta, régi Néplap előfizető. De halkan hozzátette, sajnálja, hogy ilyen ügy miatt lesz benne az újságban.

- Hogyan történt pontosan az eset?

- Hát, eladtam három birkát és hamis pénzzel fizettek – foglalja össze röviden Kerekes úr.

- Nem volt feltűnő, hogy ilyen címletű pénz nem létezik?

Többen is fizettek az 54 ezer forintosokkal

Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, nemcsak Kétpón, hanem az elmúlt hetekben Szolnokon is felbukkantak 54 ezresek. Szolnokon több, mint kétszázezer forintért vettek lovakat a bankóért. A kárvallottaknak ott is csak később esett le, hogy ilyen pénz nincs is forgalomban. A rendőrség a Szolnokon csalókat is megtalálta, hasonlóan a kétpói fiatalemberhez, ők is azt mondták, hogy egy szeméttelepen találták a pénzt. A rendőrség vizsgálja, hogy a két eset csalói ismerték-e egymást és egyenlőre a bankók gyártóját is keresik. Az ügyben egyelőre csalás miatt indult eljárás, azt ugyanis még tisztázni kell, hogy pénzhamításnak számít-e az, ha valaki olyan címletű bankókat gyárt és hoz forgalomba, amelyek tulajdonképpen nincsenek.



- Nem, ugyanis nagyon hasonlít a húszezresre. Elsőre fel sem tűnt, csak amikor bementem a postára, és az ottani hivatalnok mondta, hogy hamis. El is zavart, hogy ne próbáljam átverni ilyen pénzzel. Ezután persze felkerestem a rendőrséget, azaz a helyi körzeti megbízottat, és jelentettem neki az esetet.

- Mit tud most az ügy állásáról?

- Annyit, hogy tagad a gyerek. Az állítja, hogy ő előre figyelmeztetett arra, hogy ne fizessek a pénzzel, mert hamis. A valóságban azonban ez nem így történt. Ezzel a pénzzel fizette ki a három birka árának a hátralékát.

Az eset kapcsán ellátogattunk a mezőtúri rendőrkapitányságra, ahol mi magunk is megvizsgálhattuk a furcsa bankjegyeket. Első ránézésre a húszezres mintájára készült, csupán az összegben tér el attól. A nyomtatás, illetve a papír minősége azonban elárulja, nem eredeti pénzről van szó.

Meg nem erősített információink szerint a pénzt nyomdai úton állították elő. Tudatosan kerüljük a hamis pénz kifejezést, ugyanis értesüléseink szerint a rendőrség vizsgálja azt is, hogy esetlegesen promóciós, vagy reklám célzattal engedélyezett másolatok készültek pénzjegyekről. Tehát lehetséges, hogy nem is hamis pénzről van szó, csupán egy másolatról. Bár ez a bankjegyeken nincs feltüntetve, illetve ilyen címletű pénz nincs is forgalomban, de így is alkalmas a megtévesztésre, mint az eset is bizonyítja. A gyanúsított elmondása szerint a „pénzt” egy szeméttelepen találta – ezt az állítást a rendőrség szintén vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!