Közélet

2010.09.07. 14:30

Fojtogató füst a játszótéren, elméleti büntetéssel

A tilalom ugyan több mint egy éve létezik Jászberényben, de attól még minden maradt a régiben. A közterületek egy meghatározott részén ugyanúgy dohányoznak az emberek, mint a rendelet megjelenése előtt.

Banka Csaba—Darázs Melinda

Jászberényben immár több mint egy éve tilos a dohányzás az oktatási, kulturális, közművelődési, egészségügyi, szociális, sport-, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, egyházi, közhivatali épületek és intézmények bejárata előtti közterületen. Kivéve a dohányzásra kijelölt helyeket. Ugyancsak tilos rágyújtani a játszótereken, parkokban, a temetőkben, a tömegközlekedési járatok fedett és legalább három oldalról zárt váróiban. A rendelet megalkotóinak szándéka szerint, aki a fenti helyszínek valamelyikén cigizik, azzal szabálysértést követ el, amely pénzbírsággal sújtható. A „büntetési tétel” pedig akár harmincezer forint is lehet. A közterület-felügyelőknek pedig még helyszíni bírság kiszabására is lehetősége van háromezertől egészen húszezer forintig terjedő mértékben. A rendeletet a szokásoknak megfelelően kihirdették, illetve a városüzemeltetési iroda munkatársai kihelyezték a rendelet hatályba lépéséről szóló tájékoztató táblákat az érintett intézményeken.
A helyzet azonban nem sokat változott a korábbiakhoz képest.

A jászberényi Szövetkezet úti játszótéren tegnap például 67 darab cigarettacsikket számoltunk össze. Jól látható volt, hogy azok nem a tavaly életbe lépett rendelet előtt kerültek oda. A térre érkező Máté Szilvia egyik kezében nem cigi van, hanem egy kalácsdarab, a másikba pedig pöttömnyi lánya kapaszkodik.

— Dohányzom, de a rendelettel tisztában vagyok és nem gyújtok rá, ahol tilos — mondja Szilvia. — Itt is látható, hogy bizony az emberek nem tartják be a cigarettázást tiltó szabályokat. Igaz, nem is hallottam még olyanról, hogy nálunk valakit is megbüntettek volna azért, hogy tiltott helyen füstölt — teszi hozzá az édesanya, akinek kislánya, mintha csak értené, egy eldobott cigicsonkot vesz fel a mászóka alól.
Egy társasház átjárója mögött — közelben egy középiskola van — is gyűlnek a csikkek.

— Cigizek én is, de most szeretnék lemondani róla — mondja Kulcsár Roxána, aki éppen haza igyekezett Jászdózsára, és épp a járatos buszt várta. — Szerintem az emberek jó, ha tíz százaléka betartja a rendeletet. Látja, én sem dohányzom a buszváró mellett sem. A törvénytisztelet pedig nem életkor, hanem józan ítélőképesség függvénye — teszi hozzá Roxána.

Az utcán sétálva számtalan szétdobált csikket lehet látni, pedig sok olyan szeméttároló van, ahol kifejezetten a cigaretta elnyomására alkalmas részt is kialakítottak. — Nem veszik komolyan a rendeletet az emberek — mondja a helybéli Kovács Attila. — Egyszer szóltam egy fiatal fiúnak, hogy az adott helyen ne bagózzon, mert tilos. Úgy rám förmedt, hogy talán még meg is ütött volna, ha nem hagyom faképnél — mesélte tapasztalatát a férfi.

Dr. Forgács István, a város címzetes főjegyzőjének információi szerint az elmúlt egy évben a városban egyetlen egy alkalommal sem fordult az elő, hogy bárkit is megbírságoltak volna a tiltott helyen történt dohányzás miatt. Sem a közterület-felügyeleti szolgálat munkatársai részéről, sem pedig a városban szolgálatot teljesítő rendőröktől, de még a városban élőktől sem érkezett jelzés a tilalom megszegéséről.

Számos helyen próbálják korlátozni a dohányzást

Hazánkban jó néhány településen próbálják elejét venni különböző rendelkezésekkel a közterületi dohányzásnak. Az elmúlt hónapokban a legnagyobb sajtóvisszhangot a most augusztusban hatályba lépett rendelet okozta, amely a fővárosi aluljárókban történő dohányzásnak kíván gátat szabni. A szabályt megszegők számára a főváros közgyűlése épp a jászberényi szabálysértési bírságnak megfelelő összeget, tehát harmincezer forintig terjedő büntetés kiszabását fogadták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!