Közélet

2012.01.18. 10:19

Megszűnt vizsga: több százezer forintot dobtak ki az ablakon?

Manapság úgy tűnik, kevés, ha hivatalos papírja van az embernek egy sikeres vizsgáról. A szolnoki ifjabb Kovács Lászlót hidegzuhanyként érte a hír: a decemberben letett eredményes autóvezetői rutin vizsgája januárban már mit sem ér, azt meg kell ismételnie. A 4700 forintos eljárási díj is elveszett.

Szoljon.hu

Father teaching son to drive car

Fotó: Getty Images

— Mint a Mátyás király-mesékben: fiamnak volt is eredményes vizsgája meg nem is. Hogy ez lehetetlen? Ma, Magyarországon úgy tűnik, mégis lehetséges — kezdi fia kálváriájának mesélését Kovács László.
A történet még tavaly ősszel kezdődött, amikor 17 éves fia (aki szintén László) elkezdte a B kategóriás tanulóvezetői tanfolyamát Szolnokon. Laci remekül vette az akadályokat: sikerült az elméleti, az egészségügyi, majd a rutin vizsgája is. A forgalomban azonban hibázott, így nem kaphatta meg a jogosítványát.

— Semmi gond, nyugtattam a fiamat, majd januárban megismétled! Úgyis már csak a forgalmi vizsga van hátra. Amikor január első hetében jelentkeztünk az újbóli vezetési vizsgára, akkor ért a hidegzuhany. Közölték ugyanis velünk, Lacikának egy új rendelet miatt meg kell ismételni a rutinvizsgát is. Azt, ami egyszer már sikerült és amiért kifizettük a 4700 forintos vizsgadíjat.

A Kovács család első meglepetésében az oktató intézményt kereste fel, miért nem tájékoztatták a fiút a változásokról. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Autóközlekedési Kft. vezetője, Kovács János értetlenül állt a helyzet előtt.
— Természetesen mi magunk is értesültünk a jogszabály-változásokról. Tudott dolog volt, hogy január elsejétől megszűnik a B kategóriás járművezető tanfolyamnál a rutinvizsga, a későbbiekben a forgalmi vizsgán kell bizonyos járműkezelési feladatokat végrehajtani — mondja a cégvezető. 
Kovács János szerint a megyei közlekedési felügyelőség decemberben azt az eligazítást adta, hogy azon hallgatóknak, akik sikeres rutinvizsgát tettek és csak a forgalmi vezetésük hiányzik, nem kell újra megmérettetniük járműkezelésből. Állítólag ezt a lehetőséget végül központilag eltörölték, erről azonban a Közlekedési Felügyelőség nem tájékoztatta a képzőszervet, így ők nem is tudták a hallgatókat felkészíteni a változásokra.

— Az elmúlt egy hónapban öt alkalommal tartottunk egyeztetést a jogszabályi változásokról a különböző képzőszervekkel — állítja Dorogi Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének vezetője. — Az információátadás folyamatos volt, minden autósiskola tudott a januári változásokról — mondja az igazgató, aki hozzáteszi, tény, hogy a jogszabályi változás lehetett volna hosszabb felfutású, hiszen csak a december állt rendelkezésre a változások előkészítésére.

A már sikeres, több ezer forintos vizsga eltörlése természetesen nem csak az ifjabbik Kovács Lászlót érinti. Állítólag akár száz fölött is lehet azon hallgatók száma megyénkben, akik a rendelet-változás miatt kukába dobhatják a sikeres vizsgát igazoló tavalyi papírjukat és ezáltal a vizsgadíjat is.
 — Megkérdeztük a felügyelőség egyik dolgozóját, vajon mi lesz a 4700 forintos eljárási díjjal?! Azt a választ kaptuk, ezt nem adhatják vissza. Lehet ilyen? — kérdezi felháborodva Kovács László.

Dorogi Attilától azt a választ kaptuk, ez az összeg jelen jogállás szerint valóban nem jár vissza.

— Minden vizsgaigényléskor előre kell fizetnie a hallgatónak. Mivel a diák a vizsgát gyakorlatilag le is tette, így a vizsga megvalósult, az eljárás összegét már nem kaphatja vissza. A visszautalásról csak állami szinten születhet döntés — teszi hozzá a felügyelet igazgatója. Laci családjának pedig bele kell törődnie, e pénznek már a nyomát is csak bottal üthetik.
— Az vigasztal, hogy fiamnak azóta már sikerült az újabb, rutinfeladatokkal bővített vizsgája. A biztos is láthatta: Laci valóban tud parkolni, ezt kétszer is bebizonyította. Remélem, harmadjára már nem kell... — zárja beszélgetésünket bizakodva az édesapa.

Jól jár az, aki most kezdi a tanfolyamot

A január 1-én életbe lépett változás a hatósági vizsgadíjakat illetően nem mindenkit érintett hátrányosan. Ez évtől ugyanis a járműkezelési (rutin) vizsgát beépítették a forgalmi vizsgába, azért külön már nem kell fizetni. A forgalmi vizsga 10 percében négy különböző járműkezelési feladatot kell elvégeznük a hallgatóknak. Aki most kezdi el tanulmányait, az gyakorlatilag 4700 forinttal kevesebb vizsgadíjakkal tudja megszerezni B kategóriás jogosítványát.

Szoljon.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!