Közélet

2013.06.17. 12:38

Bármikor áldozatokká válhatunk!

Sokan, sokféleképpen dolgoznak azon, hogy az emberek biztonságérzete javuljon. A nehézséget az adja, hogy sokszor ezen szervezetek kapcsolattartása nem megoldott.

Szoljon.hu

Teenagers drinking and smoking

Fotó: Getty Images

– Azt a formát szeretnénk megtalálni, amely segítségével eredményesebbek, hatékonyabbak lehetünk – mondta Orosz Tibor, a Jászberényi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója azt követően, hogy komoly sikerrel rendezték meg Jászberényben az első „Megelőzési és tanácsadási konferenciát”.


A hivatalos megnevezés nagyon egyszerű célt takar: olyan fórumot szerettek volna létrehozni, amely segítségével a lehető legtöbb emberhez eljuttathatják az áldozattá válás elkerüléséhez szükséges tanácsaikat.
– Az elmúlt hónapokban dr. Körei-Nagy József rendőr alezredes, kapitányságvezető vezetésével, támogatásával próbáltuk új alapokra helyezni a prevenció kérdését, és csapatépítésbe fogtunk ezen a téren – tette hozzá Orosz Tibor.
– A berényi önkormányzat, a városkapcsolati tanácsnok, az önkormányzat bizottságaival közösen kértük fel az egyes civil szervezeteket, közösségeket, akik közül sokan csatlakoztak hozzánk. A megyei polgárőrszövetség, a jászberényi katasztrófavédelmi kirendeltség, a Magyar Vöröskereszt Jászberényi Szervezete, a Jászsági Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, Országos Mentőszolgálat Jászberényi Mentőállomása, a Jászberényi Tankerület és a KIMISZ Áldozatsegítő Szolgálata is fontosnak érezte a részvételt.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A biztonság növelése, az áldozattá válás elkerülése minden korosztály számára fontos cél. Képünk illusztráció.
[/caption]
A részt vevő közösségek törekvése,  hogy rendszeressé tegyék előadásaikat, az információnyújtást.
– Nincs olyan korosztály amely tagjainak ne tudnánk hasznos tanácsokat adni, ugyanakkor külön-külön nehéz eljutni az érintettekhez. A sértetté válás megelőzése egyaránt jelenthet drogprevenciót a fiataloknak, az elektromos jelzőrendszer használatát az idősebbeknek, a kerékpáros-közlekedés szabályainak betartását minden korosztálynak. Nem véletlen, hogy az első ilyen előadást a „Nyár veszélyei” címmel hirdettük meg.
A téma jókor jó időben találta meg a fiatalokat.

Az általános iskolák felső tagozatosai, illetve a középiskolások számára meghirdetett előadásra a héten úgy két és félszáz diákot vártak, s végül majdnem négyszázan gyűltek össze az Ifjúsági Házban.
– Nem csak a tűzrakás szabályairól, a KRESZ betartásának fontosságáról, a vizek veszélyeiről, az elsősegélynyújtásról tudhattak meg fontos dolgokat a fiatalok. Megismerkedhettek azzal is, hogy milyen vékony határ húzódik a diákcsíny, a hecc, illetve a bűncselekmény között. Sokak számára vált világossá, hogy a szabályok szigorításával már 12 éves kortól büntethetők a bűncselekmények elkövetői. S attól, hogy a társak unszolására elkövetett, csak heccnek induló dologból bizony gyorsan büntetőeljárás kerekedhet.


Megtudhattuk Orosz Tibortól, hogy tovább szeretnék folytatni az előadásokat a városban.
– Sok helyen találtunk jó példákat a kistérségben is az úgynevezett SZEM, Szomszédok egymásért mozgalom megvalósítására. Szeretnénk ezeket a pozitív tapasztalatokat összefogni, és működő gyakorlattá tenni a városban. A következő, őszi tanácskozásunk témája ez lesz.

Ősztől havonta tanácskoznának Jászberényben


– Megállapodtunk – tette hozzá Orosz Tibor –, hogy szeptembertől havi legalább egy alkalommal közösen egy-egy célcsoportnak két-három témában előadást tartunk, kiemelten a fiataloknak és időseknek igyekszünk hasznos információkat, tanácsokat közvetíteni. Számtalan témakör került már terítékre, a teljesség igénye nélkül néhány: besurranásos lopások megelőzése, elsősegélynyújtás, biztonságtechnikai bemutató, kerékpáros-gyalogos közlekedés, fogyasztóvédelem, polgárőrök alap-, illetve vezetői képzése, drogprevenciós előadások. A nyár feladata a különböző korosztályok számára a megfelelő előadási struktúrák kidolgozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!