Kék hírek

2015.05.27. 17:07

Ítélet született Magyarország egyik legnagyobb bűnügyében

Az elmúlt évek egyik legnagyobb illegális cigarettagyárát számolták fel a NAV nyomozói a közelmúltban Szolnok külvárosában. Most a bíróság ítéletet hirdetett az ügy vádlottjaival szemben.

Mészáros Géza

Kis híján újra meghiúsult szerdán az (első fokú) ítélethirdetés abban a Szolnoki Törvényszéken zajló büntetőperben, amelyben négy férfit ültettek a vádlottak padjára, illegális cigarettaüzem működtetése ürügyén. Aztán mégiscsak hosszú börtönéveket szabott ki rájuk dr. Vígh Zsolt bíró.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Dr. Vígh Zsolt és bírói tanácsa új bizonyítási eljárásra kényszerült szerdán, de végül sikerült meghoznia az első fokú ítéletet FOTÓ: Csabai István
[/caption]

A büntetőper kezdete óta több alkalommal halasztották és napolták már el a tárgyalásokat: olykor a vádlottak, olykor pedig a védőik távolléte, vagy betegsége miatt. Legutóbb már a perbeszédek is elhangoztak, csak azért, hogy a most szerdai tárgyalási napon már „csupán” az ítélethirdetésre kerülhessen sor. Ám tévedett ezúttal is az, aki „sima” napirendre számított: ezúttal a bírói tanácsban történt személycsere miatt kellett újra megnyitni a bizonyítási eljárást dr. Vígh Zsoltnak, ami feltételezte, hogy ítélethirdetésre megint nem kerül sor. Aztán végül, azon hivatalos módján szövegben és nem papír formában, de végül „ledarálták” az érintettek a bizonyítási eljárást. És ugyan hosszas közbevetésekkel, de megszületett az első fokú ítélet a négy vádlottal szemben, akik közül ketten-ketten magyar és román állampolgárok.

De nézzük csak, mi is volt a megállapított tényállás: aszerint az elsőrendű vádlott cége, egy, a nyomozás során fel nem derített „Zsora” nevű moldáv állampolgár rábírására, dohánylevél-feldolgozó és -csomagoló gépsor elhelyezését biztosította Szolnokon, egy Piroskai úti telephelyen, és az Ukrajnából érkezett vágógépsort a cége nevében elvámoltatta. A gépsor összeszerelését moldáv állampolgárok végezték, a román-magyar állampolgárságú másodrendű és a román állampolgárságú harmadrendű vádlottak ellenőrzésével, majd az elsőrendű vádlott jelenlétében próbagyártást végeztek. Ezt követően a másodrendű vádlott által Indiából és Olaszországból megrendelt, és belgiumi vámoltatást követően Magyarországra hozott dohánylevélből, a fenti moldáv állampolgárok fogyasztásra alkalmas „Prugalur” nevű moldáv cigarettát utánzó dobozban, moldáv zárjegynek tűnő zárjeggyel ellátott dohányterméket, illetve vágott dohányt állítottak elő.

A vágott dohány egy részét a másodrendű vádlott szállíttatta el. A kamiont egy szolnoki rakodás után a határátkelőhelyen a NAV átvizsgálta és abban 11 ezer 220 kilogramm fogyasztásra alkalmas vágott dohányt talált. A feldolgozott dohánylevél másik részét a vádlottak 2012. november 20-án kamionra kívánták pakolni, azonban az elszállítást a NAV jövedéki ellenőrzése akadályozta meg. Az ellenőrzéskor a Piroskai úti telephelyen közel 45 ezer karton kész cigarettát, 33 tonna aprított dohányt, 1290 kilométernyi cigarettapapírt és 363 ezer hamis moldáv zárjegyet, valamint 204 ezer cigarettásdobozhoz használható kartonpapírt foglaltak le. A dohányipari szakemberek elsődleges véleménye szerint 1,65 millió doboz cigarettát lehetett volna ebből legyártani. Ennek értéke megközelíti az egymilliárd forintot. A bűnszövetkezet összesen 738 millió forinttal károsította meg az államot.

Letöltendő börtönt kaphatnak a vádlottak

Miután a főkolompos(oka)t nem tudták bíróság elé állítani, így csupán a bűnsegédeket ítélték el. Nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt az első rendű vádlottra 4 év és 6 hónap, a másod- és a harmad rendűre egyaránt 5 év és 10 hónap, a negyed rendű vádlottra pedig 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki dr. Vígh Zsolt bírói tanácsa. Az ítélet egyelőre nem jogerős, így a végleges döntést az ügyben a Szegedi Ítélőtábla fogja meghozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!