Közélet

2007.02.10. 11:04

Már nem lesz kemény tél

Mindössze egyetlen komolyabb lehülés választ el bennünket a tavasztól — állítja a Dávid naptár néven országszerte ismert egész éves időjárási előrejelzések készítője.

SZOLJON

Ezúttal a télre szóló jóslatok többsége bevált

Dávid Mihály szerint előrejelzései ezen a télen szinte betűre beigazolódtak. Lapunkban korábban megjelent nyilatkozatai alapján úgy tűnik, a korábbiakkal ellentétben a nyíregyházi időjós ezúttal tényleg ráhibázott. Mindössze az ígért hőmérsékleti csúcsértékek és minimumok, illetve a valós mért adatok között adódott némi eltérés. A vízépítő mérnök azonban állítja: naptára nem is arra való, hogy abból percre, és négyzetméterre pontosan kiolvassa valaki a jövőt. Ellenben segítségével az időjárási folyamatok tökéletesen előre jelezhetők.

Dávid Mihály mindezt már tavaly ősszel is tudta. Elvégre ekkor állította össze idei prognózisát, mely az eddigiekhez hasonlóan a meteorológia tudományának minden vívmányát elveti. A nyugdíjas vízépítő mérnök meggyőződése szerint ugyanis hosszú távú előrejelzés csak az évtizedekkel ezelőtt általa felfedezett módszerrel készíthető. Nevezetesen a bolygók tömegvonzása, illetve a földi éghajlat változásai közötti kölcsönhatásokra alapozva.

A nyíregyházi időjós e tudás birtokában lapunkkal is megosztotta, milyen hőmérsékleti- és csapadékviszonyokra számíthatunk az elkövetkezendő hetekben. Ám elöljáróban hangsúlyozta, a riasztó hírekkel ellentétben tavaly december óta nem a globális felmelegedés érezteti hatását. Az elmúlt hónapokban tapasztalt szokatlan enyheség része az időjárás természetes változékonyságának. — Február 20-ig nagyjából a jelenlegihez hasonló időre számíthatunk — magyarázta. — Ezt egy néhány napos lehülés követi, amely azonban nem hoz komoly zimankót. Sőt, tartósnak sem ígérkezik, a hónap végére már ismét enyhülésre van kilátás. Ekkoriban egy csapadékzóna is újra eléri hazánkat.

A mostanira emlékeztető klíma egészen március idusáig kitart — ígérte a szakember. A Dávid naptár arról árulkodik, hogy tél tábornok ekkoriban indítja ellenünk utolsó rohamát. Egy héten át megyénkben is zérus körül ingadozik majd napközben a hőmérők higanyszála. Éjszakánként pedig akár mínusz tíz fok is elképzelhető.

Ám ha ezt átvészeljük, nagyjából búcsút is mondhatunk a hideg évszaknak. Március utólján ugyanis Sándor, József és Benedek a hagyományokhoz hűen meghozzák a várva-várt meleget. Méghozzá zsákszám, hiszen a továbbiakban beköszönt az igazi tavasz. Az utolsó hajnali fagyok április hetedike-nyolcadika körül ablakozzák be a pocsolyákat. Amelyekből viszont lesz bőséggel, miután az év legszeszélyesebb hónapja és május is esősebb lesz az átlagosnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!