Gazdaság

2007.02.13. 15:45

Ismét eladó a Tisza Cipő

A martfűi Tisza Cipő Zrt. ismét magánosítanák. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) immár negyedik alkalommal írt ki pályázatot a szinte tisztán állami tulajdonban lévő társaságra.

SZOLJON

Új vezérigazgató

Az ÁPV február 2-án írta ki az újabb pályázatot a Tisza Cipő Zrt. magánosítására. Egy nappal korábban azonban új vezérigazgatót neveztek ki a cég élére. A távozó Berény Ferenc szerint azonban csak véletlen egybeesésről van szó. A társaság privatizációját már tavaly tervezte az ÁPV. Ám az ott zajló átalakulások miatt csúszott át a pályázat február elejére. A távozásáról szólva elmondta: úgy érezte váltani kell. Hiszen 30 évet dolgozott a gyárban, ebből 15 esztendőt vezérigazgatóként. Az új cégvezető az eddigi gazdasági igazgató, Zsidai Mihályné lett.

Először három éve, 2004-ben próbálták privatizálni a céget. Ám akkor nem érkezett érvényes ajánlat. Alig egy év múlva újból meghirdették a céget, ismét eredménytelenül. Ekkor felmerült, hogy a céget feldarabolva értékesítik. Az értékes ingatlanjaira, és még működő üzemegységeire külön-külön ugyanis talán könnyebb vevőt találni. Ám az újabb 2005 őszén elindított tárgyalásos eljárás sem vezetett eredményre. Miért nem volt néha még érdeklődő sem a Tisza Cipőre?

Nehéz lenne megmondani. Tény a cég kasszáját igen jelentős tulajdonosi kölcsön is terheli. Még négy éve az átszervezésekhez kapott a cég 115 millió forintot az ÁPV-től. Ebből 35 millió még mindig fennt marad, Sőt tavaly újabb 35 milliós hitelt kaptak. Ugyanakkor a cég nettó árbevétele tavaly 19,3 millió forint volt. A hazai piacon a társaság hírnevét megalapozó Tisza Cipőt ugyanakkor már évek óta nem az Zrt. készíti. A Clash Kft ugyanis megvásárolta a márkát. A márkanév és az egykori gyár újból összekapcsolódik arra nincs esély.

Ördög Szilárd a Clash Kft. kereskedelmi vezetője elmondta: a Tisza Cipőket jelenleg is martfűi és Cegléd környéki üzemekben gyártják. A termelés bővítését pedig nem tervezik. A Tisza Cipő Zrt. két társaságban, a 152 főt foglalkoztató Tisza Cipőgyártó Kft.-ben, valamint a 200 fős Túri Cipő Kft.-ben rendelkezik teljes tulajdoni hányaddal. A Túri Cipő egy olasz tulajdonban álló társaságnak végez bérmunkát, a Tisza Cipőgyártó pedig közbeszerzési eljárásokban nyert el nagyobb megrendeléseket. Az ÁPV közleménye szerint a privatizáció elsődleges célja, hogy befektetőt hozzanak a régióba, és ezzel annak foglalkoztatási szintjét biztosítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!