Közélet

2017.05.23. 07:00

Ajsa és Zsülien is született

A hagyományos utóneveket fokozatosan kiszorították az újabb, divatos nevek, egyedül az Anna tartja még magát, ráadásul igen előkelő helyen.

Czakó Nóra

A tavalyi statisztikákból kitűnik, hogy a fiúutóneveknél magasan a Bence nyert (1800), megelőzve a Mátét (1321) és a Leventét (1280). A lányoknál pedig a Hanna lett a befutó (1669), őt az Annák (1206) és a Jázminok (866) követik. Ma már nem jellemző, hogy az újszülöttet a szüleiről nevezik el, viszont egyre több a szokatlan hangzású név.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Szarvák Cintia és párja, Gulyás Norbert kisfiukkal, akinek a Noel Benett keresztneveket adták Fotó: Mészáros János
[/caption]

Ha valaki 1954-ben azt mondja, hogy majd jó hatvan év múlva a Noel huszonhét hellyel veri az Istvánt, bizonyára kinevetik. Pedig ez történt. Míg 1955 előtt az István számított a legnépszerűbb fiúkeresztnévnek, addig 2016-ra a 35. helyre csúszott vissza, a Noel pedig már a nyolcadik. A 22. helyen pedig a Benett áll.

Ha az 1955 előtti utó­névadást végigböngésszük, csak hagyományos nevekkel találkozunk, az Istvánt a József, László, János, Ferenc, ­Sándor, Lajos, Imre, György, Gyula követi. A lányoknál Mária, ­Erzsébet, Ilona, Margit, Anna, Katalin, Éva, Julianna, Irén, Magdolna volt a sorrend. Most a Zoé már ötödik, a Léna tizedik, a Maja pedig a tizenkettedik.

1955-höz képest előre-, 2017-hez viszonyítva visszaugorva az időben, 1975–84 között a fiúknál a Zoltán vezetett a Gábor és a László, a lányoknál az Andrea, a Krisztina és a Katalin előtt. 1985 és 1994 között Tamás, Gábor és Péter volt a sorrend, a lányoknál Alexandra, Nikolett és Anita. 1995–1999 között pedig a Dávid, Bence, Dániel és a Vivien, Viktória, Alexandra voltak a legnépszerűbb nevek. 2011-től 2016-ig nem történt változás az első három helyen, a fiúknál a Bence, Máté, Levente volt a legnépszerűbb, a lányoknál pedig a Hanna, Anna és a Jázmin.

Mindebből látszik, hogy a hagyományos utóneveket fokozatosan kiszorították az újabb, divatos nevek. Az 1955-ben még oly népszerű női nevek közül egyedül az Anna név az, amely bent maradt a top százban, ráadásul igen előkelő helyen is szerepel. Ugyanis 2009 óta a második leggyakoribb név, holott 1955 előtt is csak az ötödik helyen szerepelt, 2003 és 2008 között viszont az első helyen állt.

Amikor megszületik a kisbaba, még a kórházban felveszik a jegyzőkönyvet, amely tartalmazza az újszülött nevét és a szülei adatait. A Magyar Utónévkönyvben és a Kisebbségi Utónévjegyzékben szereplő keresztnevekből választhatnak a szülők. Régebben a fiú újszülött az édesapja, a lány az édesanyja keresztneve után kapta az utónevét, ma már nem ez a jellemző.

– Körülbelül öt évvel ezelőtt az egyik ismerősöm Noelnek nevezte el a kisbabáját, és még akkor eldöntöttem, hogy ha egyszer fiam születik, én is így fogom hívni. Akkor még nem volt ennyire népszerű ez a név, de nekem nagyon megtetszett. Szerencsére a párom, Norbi sem ellenkezett, hisz neki is tetszett ez a név – mondta Szarvák Cintia, aki a januárban született kisfiának a Noel Benett nevet adta.

– Mindenképp szerettem volna egy második nevet is a kisfiunknak, ezért összeírtunk néhányat, hogy ebből válasszuk ki azt, amelyik a legjobban tetszik mindkettőnknek. Nem volt közöttük régi, hagyományos név, mert mindenképp valami újabbat szerettünk volna, az pedig, hogy a párom nevét kapja a gyermekünk, fel sem merült bennünk. Így többek között a Benett, Benjamin, Nimród, Patrik, Milán és a Dominik szerepelt a listán. Végül a Benett mellett döntöttünk. A nagyszülőknek is tetszett a választásunk, a dédszülőknek viszont kissé bonyolult hangzású a Noel – tette hozzá Cintia.

– Szolnokon 2016-ban  a legnépszerűbb lánynevek az Alexandra, a Csenge, a Jázmin, a Zselyke és a Zoé voltak, míg a legtöbb kisfiút Benettnek, Noelnek, Kevinnek, illetve Dominiknak neveztek el szüleik – mondta el lapunk érdeklődésére Stiegler Beáta, a szolnoki polgármesteri hivatal igazgatási osztályvezetője.

– A névadásokat nálunk is döntően a divatirányzatok befolyásolják, így népszerűbbek az új nevek, bár jelentős számban találkozunk az ősmagyar keresztnevek közüli választással és az éppen aktuális tévésorozatok kedvelt szereplőinek neveivel is. Még mindig gyakori, hogy a gyermekeket a szülők, nagyszülők után nevezik el, bár ez egyre inkább az újszülött második keresztneveként történik. Gyakran találkozunk furcsa, szokatlan hangzású nevekkel is. Az elmúlt évben a legextrémebb név leánynál az Ajsa, fiúnál pedig a Zsülien volt – tette hozzá az osztályvezető.

Már Bentli és Nilüfer is lehet a gyermekünk neve

Ha olyan nevet szeretnének a kisbabának adni, mely nem szerepel az utónévjegyzékben, akkor kérvényt kell benyújtani az anyakönyvvezetőhöz. A név bejegyzésére akkor van lehetőség, ha az MTA Nyelvtudományi Intézete javasolja.

Tavaly a szülők kérése ellenére az MTA elutasította a Táblácska, a Cukorka, a Balaton, a Főni, a Havadisa és a Jinx keresztnevek engedélyeztetését. Az új, anyakönyvezhető nevek száma azonban évről évre bővül. Ettől az évtől például a Hófehérke, Fahéj, Médeia, Maminti, Ánfissza, Nilüfer, Nurbanu lánynevek minden gond nélkül anyakönyvezhetőek. Az újonnan engedélyezett fiúnevek pedig a Modesztusz, Néró, Rikó, Dorel, Sét, Zev és a Bentli.

Tavaly a szülők kérése ellenére az MTA elutasította a Táblácska, a Cukorka, a Balaton, a Főni, a Havadisa és a Jinx keresztnevek engedélyeztetését. Az új, anyakönyvezhető nevek száma azonban évről évre bővül. Ettől az évtől például a Hófehérke, Fahéj, Médeia, Maminti, Ánfissza, Nilüfer, Nurbanu lánynevek minden gond nélkül anyakönyvezhetőek. Az újonnan engedélyezett fiúnevek pedig a Modesztusz, Néró, Rikó, Dorel, Sét, Zev és a Bentli. Szarvák Cintia és párja, Gulyás Norbert kisfiukkal, akinek a Noel Benett keresztneveket adták Fotó: Mészáros János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!