Közélet

2008.04.24. 13:56

Republic a Szofi Napokon

A SZOFI Napok keretein belül a szolnoki Student Hotelben koncertezett szerdán este a Republic. Mialatt a nézőtér lassan megtelt a nagyteremben, Bódi Lászlóval, vagyis Cipővel beszélgettünk.

Reszegi László

Mitől sikeres egy zenekar immár 18 éve?
— Szerencsénk volt, mert jó időben alakult meg a csapat. Továbbá olyan zenét játszunk, ami nagyon sok ember ízlésének megfelel. Ez nagyon fontos dolog.

Mindenkit érnek hatások. Az évek során változtak ezek? Úgy is kérdezhetném: ugyanazok a hatásaitok, mint 1990-ben?
— Nem. Akkor még huszonévesek voltunk, most pedig negyvenhárom leszek nemsokára. Változtak a körülmények, sok minden megváltozott és a problémáink is mások. Számtalan dolgot másképp is látok, ugyanis akkor még előttünk volt az élet.

Mindannyian látjuk a zeneipar hanyatlását. Az elüzletiesedés, az internet és még sorolhatnánk mi miatt. Hogyan tudjátok kezelni ezt a problémát, és mit gondoltok a kialakulóban lévő helyzetről?
— Bennünket ez már nem annyira befolyásol. Egy szerencsés időszakban indultunk el, bár már 1990-ben is megnyílt a piac, bejöttek a külföldi lemezek, nem az volt, mint a rendszerváltás előtt. Akkor még egy kereskedelmi rádió és televízió volt, így egy kicsit könnyebb volt a helyzet. Igazából ez a dolog az új zenekarokat érinti, mert nagyon nehéz nekik megkapaszkodni. Rengeteg rádiós és televíziós csatorna van, teljesen szétszórt a piac, nagyon nehéz eljutni mindenkihez.

Adja magát a kérdés: mit gondoltok az internetes terjesztésről? A külföldi zenekarok többségénél bevált a dolog. Vajon Magyarországon működne?
— Ehhez nem értek, valaki mást kérdezz meg a zenekarból. (Nevet)

Térjünk vissza a zenekarhoz. A korai tagcsere óta megszilárdult a csapat. El tudjátok képzelni a Republic-ot más felállásban? Meséljetek egy kicsit a kapcsolatotokról.
— Már 1992 óta létezünk ebben a formációban. Nem tudjuk elképzelni másképp. Ha valaki kiszáll, vége lesz. Amíg együtt tudjuk csinálni, addig működik a dolog, de ha valaki valamilyen ok miatt ki akar szállni, akkor befejezzük.

Tavaly megjelent két korábbi lemezetek újrakiadásban. Milyen szándék vezérelt benneteket ennél a döntésnél? Terveztek hasonlót a többi régebbi kiadványaitokkal is?
— Nem tervezünk hasonló kiadást, ezzel a megjelenéssel sem igazán foglalkoztunk. Az összes lemezünk az EMI kiadónál jött ki, ez a kettő pedig egy másiknál, mert volt egy kis kirándulásunk. Az EMI nemrég megvette a jogot, hogy ők is kiadhassák.

Rengeteget koncerteztek országszerte és országhatáron túl is van rátok igény. A tracklisták szoktak változni a helyszíntől függően? Egy főiskolai napok alkalmával más dalokat adtok elő, mint egy önálló bulin?
— Közel két órát szoktunk játszani egy koncerten. Minden évre van körülbelül 30 listánk. A koncert eleje általában fix, ahogyan a közepe és a vége is. Ezenkívül van két mozgó rész. Ez a lista természetesen közben is változhat. Van egy repertoár, amit tud a zenekar, s koncert közben megbeszéljük, hogy most mi következik. Ez jót tesz a zenekarnak is, továbbá érdekesebb, hogy nem mindig ugyanazt játszuk.

Idén a turnézás mellett fog még valamit csinálni a Republic vagy 2008. most a koncertezésről szól?
— Nem csak a fellépésekre koncentrálunk, javában készül már az új lemez, őszre várható a megjelenés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!