jubileum

2020.04.24. 17:16

Ma lenne százéves a nemzet legkedvesebb színésze, Zenthe Ferenc

Mindenkihez volt egy jó szava.

Salgótarján, 2020. április 24. Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója beszédet mond Zenthe Ferenc születésének századik évfordulója alkalmából tartott zártkörû megemlékezésen Zenthe Ferenc szobránál Salgótarján Salgóbánya városrészében 2020. április 24-én. Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színmûvész, érdemes és kiváló mûvész 1920. április 24-én született Salgóbányán. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Zenthe Ferenc, aki ma lenne éppen százéves, nemcsak a Nemzet Színésze megtisztelő cím tulajdonosa volt, hanem a közvélemény által ráruházott „a nemzet legkedvesebb színésze” címé is – írja a Magyar Nemzet.

Kollégái, ismerősei szerint annak ellenére, hogy népszerű volt, hogy imádták az emberek, és sokszor még az utcán is megszólították, mindig szerény maradt, mindenkihez volt egy jó szava. Józan gondolkodású volt az életben, és ilyen karaktereket alakított a legtöbbször a színházban vagy a mozivásznon is.

Népszerűségét jól jellemzi, hogy amikor a világ leghosszabb rádiós szappanoperájában, a Szabó családban az általa alakított karakter meghalt, fel kellett éleszteni, mert akkora volt a felháborodás, özönlöttek a hallgatói levelek. Nem sok ilyen történetről hallani a nagyvilágban, esetleg a briteknél esett meg hasonló: amikor Sir ­Arthur Conan Doyle be akarta fejezni a Sherlock Holmes-novellák írását, és a detektív az egyik novellában meghalt, akkor ugyancsak vissza kellett hozni az élők sorába, hasonló okokból.

Zenthe Ferenc, bár már tizennégy éve az égi színtársulat tagja, itt van velünk. A filmtörténeti emlékezet az egyik legnépszerűbb hősként, a Tenkes kapitányaként őrzi meg örökre. Kurucos mentalitású magyar szabadságharcosként. A televíziózás történetében ő Taki bácsi a Szomszédok című sorozatból. Józan gondolkodású, végtelenül tisztességes, segítőkész ember. A színháztörténetben is szerepel, a Madách Színházhoz, amelynek 1952-ben lett a tagja, mindvégig hűséges maradt.

Ő volt Puck, majd Zuboly ­Shakespeare Szentivánéji álmában, Móricz Ludas Matyijának címszereplője, Noszty Pál Mikszáth, Scapin Molière művében, Dickens Karácsonyi énekében Ebenezer Scrooge vagy Jákob a Rice–Webber szerzőpáros József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljében. Nyugdíjasként is folyamatosan szerepelt, rendszeresen színpadon volt a Madách Színházban. Ameddig bírta.

Zenthe Ferencre a közmédia temérdek műsorral, sorozattal emlékezik. Lesz persze A Tenkes kapitánya is, amely nagy felbontású (UHD) kép- és hangrestaurált változatban látható az M3.hu kiemelt kínálatában. A színművész pályáját a Mestersége színész című portréműsor segítségével idézik meg az M3-on. Az M5 csatorna a mai napon tűzi műsorra 20.30-tól a 2×2 néha 5 című vígjátékot.

Holnap 13.40-től adja le az Örökös Tagság – Zenthe Ferenc című portréfilmet, majd rögtön ezután, 14.30-tól következik A csodadoktor, amelyben Döngicsér szerepében láthatják a nézők.

A Duna TV ma este 20.30-tól vetíti a Szerelem csütörtök című filmet, a Dankó rádió Derűs napot! című reggeli műsorában ma Tarnai Kiss László emlékezik meg a nemzet színészéről, a Jó ebédhez szól a nóta című adásban pedig Zenthe Ferenc-idézettel tisztelegnek a szerkesztők a művész előtt.

A Szív küldi szívnek szívesen kívánságműsorban felcsendül A Tenkes kapitánya legendás zenéje, Vujicsics Tihamér szerzeménye. Holnap pedig a Jó pihenést! című reggeli adásban egy archív interjúrészlet hallható majd, amelyben a színész mesél életéről és hitvallásáról.

A Kossuth rádió szintén több műsorában megemlékezik a művészről. Ma a Napközben című adásukban ifj. Zenthe Ferenccel, a színészlegenda fiá­val hallható majd egy interjú, és a Kalendárium is tiszteleg a munkássága előtt.

Továbbá a mai Esti mese Zenthe Ferenc jól ismert hangján szól majd. Vasárnap pedig a Gondolat-jel című műsorban bemutatkozik a róla elnevezett salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház.

Borítókép: Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója beszédet mond Zenthe Ferenc születésének századik évfordulója alkalmából tartott zártkörű megemlékezésen Zenthe Ferenc szobránál Salgótarján Salgóbánya városrészében 2020. április 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!