Hírek

2005.12.13. 00:00

Zárt határok a választás alatt

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be mától Irakban, a csütörtöki parlamenti választások előkészületeként.

Csák Elemér

A bagdadi belügyminisztérium közlése szerint mától szombatig különleges biztonsági intézkedések lesznek érvényben egész Irak területén. Az ország határait lezárják. Tilos lesz az utazás az egyes tartományok között, éjszaka pedig meghosszabbítják a kijárási tilalmat. A lázadók uralta körzetekbe újabb csapategységeket irányítottak. Amerikai felügyelet alatt hónapok óta folyik a készülődés a csütörtöki parlamenti választásokra. Az Egyesült Államok reményei szerint egy széles társadalmi bázisra épülő kormányzat mérsékli a szunnita ellenállást, s lehetővé teszi a szövetséges megszálló csapatok teljes vagy részleges kivonását. Egyes katonai parancsnokok azonban arra figyelmeztettek, hogy az új kormánynak is számolnia kell a folytatódó merényletekkel. Talabani elnök szerint a választásokon koalíciós kormány megalakulására van kilátás. A januári választásokat bojkottáló szunniták ezúttal részt kérnek a hatalomból.

Fogolykínzások

Döbbenetes részleteket mondott el az iraki börtönállapotokról egy tábornok, aki öt hónapja menekült Irakból Jordániába. Muntazar al-Szamarri szerint szunnita férfiak, köztük tizenéves fiúk ezreit verik és kínozzák az iraki börtönökben. Az AFP-nek adott nyilatkozatában azt állítja: az őrök elsősorban egy síita fegyveres szervezet tagjai, amelyet Iránból pénzelnek. Szamarri úgy tudja, Bagdadban két női börtön is van, ahol kínozzák és megerőszakolják a foglyokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!