Hírek

2006.01.18. 07:00

Mennyi az illeték kevés ingóság után?

Olvasónk azt kérdezi, eléri-e az általa örökölt ingóságok értéke a 300 ezer forintos értékhatárt. Elavult berendezési és használati tárgyakról van szó egy száz négyzetméteres lakásban.

BAMA

A kedves olvasó jól tudja: a hagyatékba tartozó ingóságok után illetéket kell fizetni. De valóban csak akkor, ha azok összértéke meghaladja a 300 ezer forintot. Ilyenkor 18 millió forintig az érték 11 százalékát kell leróni mint illetéket - mondta el dr. Schneider Péter jogász. Használt, elavult bútorok, régi, értéktelen berendezési tárgyak esetében azonban erről nincs szó. Ha a lakás tele lenne nagyértékű bútorokkal (például neobarokk garnitúra), ékszerekkel, bundákkal, értékes műtárgyakkal, természetesen más volna a helyzet. Erre a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában hívták fel a figyelmet.

A hagyatéki eljárás során az ügyintéző kiküldi a dokumentumot az örökösöknek. Ebben kéri, tegyenek nyilatkozatot, be tudnak-e számolni értékes ingó, illetve ingatlan hagyatékról. Az örökösök bejelentése alapján állítják össze a hagyatéki leltárt. Szinte minden esetben megelégednek a nyilatkozattal - csupán az örökhagyó után maradt bankszámlára keresnek rá hivatalból. De attól nem kell tartani, hogy egy hétköznapi ingó hagyatékkal kapcsolatos bejelentésre kimennek körülszaglászni.

A használt berendezés, különösen egy nagyobb lakásban, másfajta gondot szokott okozni. Az örökösöknek általában azon kell törniük a fejüket, mi legyen a sok bútorral és más tárgyakkal, amelyeket az elhunyt életében használt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!