Hírek

2006.01.19. 16:20

Bírálja Amerikát a Human Rights Watch

A kínzás és a megalázó bánásmód szándékos alkalmazása az Egyesült Államok terrorizmusellenes politikájában az elmúlt évben aláásta az emberi jogok globális védelmének ügyét. Így fogalmaz a New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) éves jelentése.

Csák E.

A jogvédő szervezet hangsúlyozza: a vallatásnál elkövetett visszaélések nem magyarázhatók néhány katona túlkapásával, hanem tudatos politikai döntésnek tulajdoníthatók. Ez a politika azonban egyrészt segíti a terroristák utánpótlását, másrészt Amerika azt a lehetőségét csorbítja vele, hogy más országokat a nemzetközi jog tiszteletben tartására ösztökéljen. Kenneth Roth, a HRW igazgatója kijelentette, hogy a washingtoni kormánynak különleges ügyészt kellene kineveznie a terrorizmussal gyanúsított foglyokkal szemben elkövetett visszaélések kivizsgálására, a kongresszusnak pedig kétpárti bizottságot kellene alakítania ugyanennek a kérdésnek az átvilágítására. A Fehér Ház szóvivője rögtön visszautasította a HWR vádjait, hangsúlyozva, hogy nincs még egy ország, amely annyit tenne a szabadság és az emberi jogok előmozdításáért.

A HRW bírálja az Európai Uniót is, amely a jelentés szerint az emberi jogok ügyét alárendeli a jó kapcsolatok fenntartásának olyan országokkal, amelyeket hasznosnak ítél a terrorizmus elleni harc szempontjából. A jelentésben Oroszország, Kína és Szaúd-Arábia neve szerepel. A HRW szerint az orosz és kínai kormány a terrorizmus elleni harc légkörét arra aknázza ki, hogy iszlám terroristáknak bélyegezve leszámoljon politikai ellenfeleivel.

Nyomoz a parlament

Vizsgálóbizottságot állít fel az Európai Parlament, annak tisztázására, vannak-e, voltak-e, az Unió tagállamainak területén CIA-börtönök. Európában nem lehetnek guantanómi típusú börtönök - mondta Elmar Brock német kereszténydemokrata képviselő az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke. A bizottságban két állandó és két póttag magyar. A másik nagy európai testület, az Európa Tanács már korábban létrehozta vizsgálóbizottságát, vagyis több fronton is zajlik a kutakodás. A tavaly év végi NATO külügyminiszteri értekezleten Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter világosan kifejtette kollegái előtt, hogy azok az európai kormányok, amelyek érintettek, az első perctől kezdve mindenről tudtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!