Hírek

2006.04.05. 08:08

Négymilliárd euróval több jut a tagországoknak

Sikerült az Európai Parlamentnek mintegy 4 milliárd eurós költségvetés-bővítést kiharcolnia az unió 2007-2013 közötti büdzséjéről csütörtök hajnalig folytatott egyeztetéseken. Ezzel Magyarország pozíciója is jelentősen javult a korábbi javaslatokhoz képest.

BAMA

A hét évre szóló költségvetés ügyében egy ideje nem tudtak megegyezni, mert az Európai Parlament - amelynek meg kell szavaznia a költségvetést - kevesellte azt a 862,3 milliárd eurós kiadást, amelyről a tagországok állam- és kormányfői állapodtak meg tavaly év végi brüsszeli találkozójukon. Márciusban a parlament azzal fenyegetőzött, hogy az EU-t visszakényszeríti az évenkénti költségvetés több évtizeddel ezelőtti rendszeréhez, ha a kormányokat képviselő tanács nem enged bizonyos követeléseinek. Csütörtökre virradó éjszaka azonban a kiszivárogtatott hírek szerint az uniós illetékesek beadták a derekukat a Strassbourg-i tárgyalásokon.

Az unió elnöki tisztét betöltő Ausztria pénzügyminisztere, Karl-Heinz Grasser úgy nyilatkozott az osztrák sajtónak, hogy elsősorban az oktatás, a közlekedés, a kutatás és a külpolitika területén lehet majd a korábbinál nagyobb brüsszeli pénzekre számítani. Ha a mostani megállapodást mindenki jóváhagyja, akkor a felnőttképzésre fordítható összeg 800 millió euróval növekszik, az európai közlekedési hálózat fejlesztésére 500 millióval lehet többet költeni, a kutatás-fejlesztés támogatása 300 millióval bővül, külpolitikára pedig az eredetinél 800 millió euróval jut majd több.

A megállapodást az EP részéről azonban még jóvá kell hagynia a frakcióknak, valamint a költségvetési bizottságnak is. Az új tagországok a tárgyalások során mindvégig azt tartották a legfontosabbnak, hogy a megegyezés megszülessen, és mielőbb tervezhetők legyenek a következő évek fejlesztései, programjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!