Hírek

2006.04.07. 17:27

Szabad az út a Da Vinci-kód előtt

A Da Vinci-kód írója, Dan Brown nem sértette meg az előző, hasonló témájú könyv szerzői jogait – mondta ki pénteken a bíróság Londonban. Az ítélet megszületésével szabaddá vált az út a könyv alapján készült, májusban bemutatandó film előtt.

BAMA

[caption id="" align="aligncenter" width="350"] A film főszerepében Tom Hanks és Audrey Tautou
[/caption]

Michael Baigent és Richard Leigh, az 1982-es The Holy Blood and the Holy Grail című könyv szerzői beperelték a kiadót, mondván Dan Brown ellopta történetük „központi témáját”. A bíró szerint a szerzőpáros könyvének egyszerűen nem volt központi témája, s a keresetet mesterségesen kreáltnak minősítette. Dan Brown könyve bizonyos részeinek megírásakor valóban használta a szerzőpáros művét, de lényegében nem másolta le a könyvet – tette hozzá a bíró, majd megjegyezte Baigent és Leigh könyvéből a Da Vinci-kód hatására több fogyott, mint valaha.

Dan Brown szerint az ítélet is azt mutatja, hogy a kereset komolytalan volt. Az író elmondta, ő azt sem érti, hogy a két szerző egyáltalán miért vitte bíróság elé az ügyet. Kifejtette, hogy egy regényírónak meg kell hagyni a szabadságot ahhoz, hogy történelmi témákhoz hozzányúlhasson anélkül, hogy később a bíróság előtt kelljen bizonyítania igazát. „Miután annyi időt és energiát fektettem erre a perre, már alig várom, hogy az új regényemen dolgozzak” – tette hozzá.

A Random House kiadó vezetője elégedett a bíróság véleményével: „Örülünk, hogy az igazság és a józan ész győzött. A kiadóvezető szerint már azért is furcsa volt az eset, mert a szerzőpáros húsz év sikeres munkája után perelte be őket.

Mindkét könyv azt az elméletet bontja ki, amely szerint Jézus és Mária Magdolna gyerekeket nemzett, s a vérvonal a mai napig nyomon követhető. Dan Brown Da Vinci-kód című könyve 2003-ban jelent meg, s azóta több mint 40 millió példányban kelt el világszerte. A Holy Blood and the Holy Grail című könyvből 1982-es megjelenése óta több mint 2 millió példányt adtak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!