Hírek

2006.12.13. 09:08

Lista a kifogásolt árukról

Hamarosan nyilvánosságra hozzák a hatóságok a törökbálinti raktárakban talált kifogásolt élelmiszerek listáját. A M.E.G.A. Trade tulajdonosa cáfolja azokat a vádakat, amelyek szerint tudatosan romlott árut forgalmazott.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignright" width="260"] A hatóság szerint nem kell aggódniuk a fogyasztóknak amiatt, hogy romlott hús is lett volna a raktárban - FOTÓ: AFP/KÉPÜNK ILLUSZTTRÁCIÓ
[/caption]A napokban várhatóan közzéteszi a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás azt a listát, amely a törökbálinti raktárbázisokon újracsomagolt kifogásolt áruk pontos jegyzékét tartalmazza – mondta el kedden Popovics László, a hatóság igazgatóhelyettese az MTI-nek. Az MTV Híradójának értesülése szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan marhahús is volt a M.E. G.A. cégcsoport törökbálinti raktáraiban. Popovics László azonban cáfolta, hogy bármilyen romlott árut – például húst – találtak volna az ellenőrök. Dékány András, az agrártárca szóvivője elmondta: előzetes információi szerint az ellenőrök mintegy négyszázféle átcímkézett terméket találtak. Ebből körülbelül 140 áruféleség nem felelt meg a minőségi előírásoknak. Utóbbiak listáját az FVM honlapján is közzéteszik.

Stefan Fischer, a törökbálinti székhelyű M. E. G.A. Trade tulajdonosa közleményben tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint tudatosan romlott árut forgalmazott volna. Fischer az ellene és cége ellen folyó aktuális rágalmazások mögött versenytársai nagyszabású hadjáratát sejti, mivel – állítása szerint – majdnem kilencven százalékban szinte az egész magyar kereskedelmi piacot ő látja el tejtermékekkel. A M. E. G.A. Trade tulajdonosa ugyanakkor nem tagadta: a munka során előfordul, hogy az áru röviddel a lejárati idő előtt áll, amikor megérkezik a raktárba. Az ilyen termékeket azonban csökkentett áron – kiváló állapotban – a cég saját dolgozói megvásárolhatják.

A M. E. G.A. Trade tulajdonosa sérelmezi, hogy tonnaszám visszatartják friss termékeit, s ezért tetemes kár éri. Stefan Fischer közleményében utal arra, hogy jogi útra terelte az ügyet, és folyik a rágalmazási kereset, valamint a kártérítési követelések vizsgálata. Nyomatékosan aláhúzta: nem körözik. A továbbiakban a Nemzeti Nyomozóiroda folytatja az átcímkézett élelmiszerek ügyében indított büntetőeljárást. Az országos hatáskörű szerv bevonására azért van szükség, mert az élelmiszerhamisítás több megyét, s külföldi tulajdonú cégeket is érint. A Spar kedden tudatta, hogy az ügy hivatalos kimenetelétől függetlenül büntetőeljárást kezdeményez a M. E. G.A. Trade cégcsoport ellen. A Tesco és az Auchan megvárja, hogy lezáruljon a hatósági és a rendőrségi vizsgálat.

Ausztriába mennek a magyarok élelmiszerért

Az ellenőrzött magyar áruk vásárlására buzdítja a vevőket a Húsipari Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Egyre többen azonban Ausztriában keresik a minőségi élelmiszereket. A burgenlandi kereskedők szerint szinte minden második vevő magyar a szomszédos osztrák tartomány boltjaiban – derült ki a Magyar Rádió tudósításából. Mint elhangzott, egyre többen már pékáruért, húsért és zöldségért is Ausztriába mennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!