Hírek

2006.12.19. 18:18

A Fatah és a Hamasz katonái egymást lövik a Gázai övezetben

A békéltető tárgyalások és Tony Blair brit kormányfő villámlátogatása sem tudta a tűzszünet megtartására rábírni a Fatah és a Hamasz tagjait. Kedden több összecsapás is történt Gázában. A központi kórház körül a Fatah milicistái különböztek össze a Hamasz erőivel, a tűzpárbajban legalább nyolcan megsebesültek. A Dzsalabila menekülttáborban egy katona, a fatahos Mahmud Abbasz palesztin elnök testőrségének egyik tagja vesztette életét a harcokban.

F. K.

Az erőszakot az sem fogta vissza, hogy Abbasz a Fatah, illetve Iszmail Haníjje kormányfő, a Hamasz részéről kijelentette: folytatják a tárgyalásokat egy egységkormány megteremtéséről a Palesztin Hatóság területén. Ugyanakkor az iszlámista szervezet nem fogadta el az elnök utolsó ajánlatát, nevezetesen: a Hamasz tovább kormányozhat, ha elismeri Izrael állam létjogosultságát. Az elnök ellenkező esetben a parlament feloszlatásával és új választások kiírásával fenyegetőzik. Csakhogy a palesztin alkotmány kissé bizonytalan ezen a ponton: az alaptörvény nem rögzíti pontosan az elnök jogait a parlament feloszlatásáról.

Félő, hogy a válság továbbterjed a Palesztin Hatóság más területeire, úgymint Ciszjordániára és a palesztin menekültekkel zsúfolt Dél-Libanonra. A totális palesztin polgárháború pedig az egész Közel-keletre kiterjedő háborúba torkolhat.

Hasonló következménye lehet az iraki polgárháború elmélyülésének, amely lassan most már az ország szétesésével fenyeget. Erre utalt eskütétele utáni beszédében Robert Gates, az Egyesült Államok most hivatalba lépett védelmi minisztere. A Donald Rumsfeld örökségével birkózó Gates javaslata szerint – ha rövid időre is – növelni kell az amerikai katonák számát Irakban. „A vereség Irakban katasztrofális következménnyel járna nemcsak a térségre, hanem az egész világra nézve” – jelentette ki a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!