Közélet

2006.12.20. 15:21

Karácsonyi díszkivilágítás

Erkélyre mászó Mikulások, világító ablak keretek. Van aki szépnek tartja, van aki pedig egyenesen giccsnek nevezi a ház külső díszeit. De meddig szemet gyönyörködtető és honnan számít már túlzásnak?

SZOLJON

— Szerintem nagyon jó ötlet feldíszíteni a házakat — mondta egy idős hölgy. Jó végig menni a városon úgy, hogy akármerre nézek ünnepi hangulatúak a fák és a házak is. Én sajnos már nem tudom kicsinosítani, mert egészségi állapotom nem engedi. Pedig szívesen megtenném. Sőt, nekem az is tetszene, ha nem csak karácsony környékén lennének feldíszítve a házak. Sötétedés után az év bármely időszakában szemet gyönyörködtető a díszkivilágítás.
Karácsony közeledtével egyre több házon díszelegnek a villódzó fények, a hópelyheket mintázó égők és a szeretet ünnepének egyéb jellegzetességei. Napnyugta után fényárban úsznak a falvak és a városok házai. Egyre nagyobb divat az épületeket kívülről is ünnepi hangulatba öltöztetni.
— Mi több éve feldíszítjük az ablakokat — árulta el Timi egy fiatal szolnoki lakos. Azért csak az ablakokat, mert ha túl sok minden van az épületen, már csúnya. Több olyan házat is láttam, ami tele van aggatva díszekkel és az nekem nem tetszik. Bőven elég, ha csak néhány égő van az ablakokon vagy a kertben lévő fákon. Úgy hagnulatos.
Van, aki ezt egészen máshogy gondolja. Sas Dezső jászalsószentgyörgyi házának az országból többen is a csodájára járnak. Ugyanis neki nem csak a háza, hanem az egész kertje ki van világítva és fel van díszítve.
— Amikor Svédországban jártam, akkor láttam először feldíszített házakat, és nagyon megtetszett — mondta Dezső. Úgy döntöttem, az otthonomat is szebbé varázsolom íly módon. Hat évvel ezelőtt kezdetem el foglalkozni ezzel. Minden évben december hatodikától január hatodikáig van kivilágítva a ház és a kert, ráadásul minden télen van valami újdonság. Akik rendszeresen járnak gyönyörködni, már felfedezik az új dolgokat. A ház nem csak kívülről van kivilágítva, hanem belül is díszes. Alapvetően saját magamnak és a falu lakóinak csinálom. Jó érzés látni, hogy karácsony közeledtével jönnek a gyerekek, táncolnak a Mikulásoknak, ámuldoznak a világító fákon és látszik, hogy boldogok. A szülők arcáról pedig a karácsonyi hangulat és a nyugalom árad. A végeredményt egy hónapos előkészület előzi meg. Sok dolgot vásárolok külföldön, de persze itthon is, és van, amit magam csinálok. Már most tudom, hogy milyen változások és újdonságok lesznek jövőre. Addig fogom csinálni, amíg vannak ötleteim és amíg fizikailag bírom. Persze az is előfordul, hogy van olyan, aki giccsnek tartja az egészet, de én magamnak és azoknak csinálom, akiknek tetszik. És amíg van aki értékeli, addig érdemes minden évben feldíszíteni, kivilágítani a kertet és a házat. Természetesen nem egyszerű karbantartani a fényárban úszó kertet, mert ha fúj a szél, könnyen elszakadhatnak a vezetékek, és olyankor ki kell javítani a hibákat. Ezért minden égőből van tartalék, hogy mindig teljes szépségében pompázzon az otthonunk.
Attól függetlenül, hogy megoszlanak a vélemények a kivilágított házakról és a díszítések mennyiségéről, be kell látnunk, hogy manapság már elképzelhetetlenek az évvégék nélkülük. Ki így, ki úgy szeretne meghitt, ünnepi hangulatot varázsolni az utcákra a téli hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!