Hírek

2006.12.20. 17:43

Ütemezett munkaerőpiac-nyitás Románia és Bulgária előtt

BAMA

„Magyarország ütemezetten nyitja majd meg munkaerőpiacát a bolgár és a román munkavállalók előtt” – jelentette be tegnap Danks Emese kormányszóvivő. Ez azt jelenti, hogy Bulgária és Románia uniós tagságának első két évében 219 szakmára terjed ki az automatikus engedélykiadás.

Az érintett szakmákban a Magyarországon dolgozni szándékozó román és bolgár állampolgároknak kérni kell ugyan a munkavállalási engedélyt, de annak megadása automatikus lesz. Ezek olyan szakmák, amelyekben Magyarországon munkaerőhiány van, ilyen például az élelmiszer-, a textil-, az  építőipar és az egészségügy.

A szakmákat tartalmazó lista az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján, a www.afsz.hu oldalon található. A meghatározott szakmák és ágazatok mellett továbbra is könnyítetten juthatnak majd a munkaerőpiacra azok, akik gyakornokként dolgoznak vagy szezonális munkát vállalnak Magyarországon.

Ezekben az esetekben megmaradna az eddig alkalmazott kvóta-rendszer, vagyis továbbra is évente 700 gyakornok, illetve 8000 szezonális munkás dolgozhat Magyarországon. Azokon a területeken, ahol nincs szükség többlet munkaerőre, ott fennmarad a jelenlegi munkavállalási rendszer, és csak fokozatosan, egy-egy szektor munkaerőigényét is figyelembe véve nyitják meg a munkaerőpiacot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!