Vélem-én

2007.01.19. 16:19

Pénznyelő éjszakák

Szombat esti lázban égve, egy jól elsült éjszaka akár több tízezer forintba is kerülhet. A kiskocsmákon túl a csillogó diszkók és klubok fényei hívogatják a szórakozni vágyó fiatalokat.

can

Nehéz helyzetben a főiskolások

A szórakozásra a felsőoktatásban tanuló diákoknak van a legtöbb lehetőségük, mégis nekik a legnehezebb összegyűjteni a rá valót. Szolnokon például hétköznapokon szerveznek olyan bulikat, amelyek kifejezetten a főiskolásoknak szólnak mégis több helybéli vesz részt, mint főiskolás. Tudniillik az ösztöndíj összege elég csekély, a napi étkezéseket is meg kell oldaniuk valahogy, egy részük az albérletet is kénytelen finanszírozni. Ilyen kiadások után nem valószínű, hogy sokuknak marad pénze, így a minőségi kikapcsolódás helyett leginkább a sörözőket, borozókat látogatják. Ráadásul hétvégén a barátokkal is ki kell mozdulni, ez pedig felemészti az utolsó tartalékokat is.

Italok, belépők, taxi, extrém esetben partidrogok. A felsoroltak mindegyike rengeteg pénzt húz ki a zsebünkből. Utánajártunk, hogy megyénkben mennyibe kerül egy spontán buli és a fiataloknak mennyit ér egy átmulatott éjszaka, amely legtöbbször gyötrő másnapossággal végződik.

A kisebb települések fiataljai nehéz helyzetben vannak, hiszen aki egy füstös krimónál többre vágyik, annak muszáj a közeli nagyvárosok valamelyikét választania. Szolnokon például már egy szimpla kocsmában is több ezer forintra rúghat a számlánk. A tizen-, huszonévesek pedig ezeket a helyeket csupán "bemelegítésre" használják.

A mulatozásnak vannak visszafogottabb formái is, nem mindenki vágyik arra, hogy alkoholos mámorban a táncparkett ördöge legyen. A nagyobb kocsmákban általában van lehetőség biliárdozni, darts-ozni és csocsózni. Ezek némelyikén egy menet már nem ritka, hogy 100 forintba kerül és csupán pár perces kikapcsolódást jelent. A mozik szintén költséges szórakozásnak bizonyulnak, különösen, ha multiplexben szeretnénk élvezni a legújabb filmeket. 

A legelvetemültebb partiarcok nem átallanak igazi vagyonokat otthagyni egy-egy bulihelyen. A megyében is vannak országos hírű diszkók, ahol a fiatalok fröccs helyett whiskey-bombát szopogatnak, miután kicsengették a belépőért felszámított súlyos ezreseket. Egy nevesebb lemezlovas bulijai legalább annyiba kerülnek, mint a nívós bandák koncertjei, de a klubokban lényegesen több minőségi ital és sok esetben diszkódrog is fogy.

A kisebb településeken tehát igen korlátozottak a lehetőségek, az idősebb korosztályt tömörítő kiskocsmák jelentik a szórakozást. Aki ennél minőségibb kikapcsolódásra vágyik, annak a környékbeli városokat kell megcéloznia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!