Hírek

2007.02.20. 06:10

Nem érdemes más fűtési módra átállni

Akár nyolcvan százalékkal is többet kell fizetni az idén a tüzelőanyagokért

Tóth M.

Egy átlagos méretű távfűtéses lakás éves energiaköltsége a tavalyi 118 ezer forintról idén 210 ezer forintra nő, ha a lakók januártól már nem kapnak ártámogatást – mondta el érdeklődésünkre Molnár László, az Energia Központ Kht. ügyvezetője. A gáz esetében az éves költség 100 ezerről 180 ezer forintra nő egy 53 négyzetméteres, 265 centiméter belmagasságú, évi 50 gigajoule fűtési hőfelhasználású átlagosnak mondható lakás esetében. A gáz legmagasabb díja tehát 80, a távhőé pedig 78 százalékkal emelkedett.

Nem csak a két legjellemzőbb fűtési módot használóknak kell az idén mélyebben a zsebükbe nyúlniuk, mivel a tüzelőolajat kivéve minden energiahordozó ára emelkedett. A legolcsóbb továbbra is a barnaszén, a tűzifa, a feketeszén, valamint a brikett. Az egyedi gázfűtés árbeli előnye pedig tovább csökkent a távfűtéssel szemben, mivel a távfűtést valamivel nagyobb arányban támogatja az állam. Ez nagyrészt azzal magyarázható, hogy a lakásban élők tudnak takarékoskodni az egyedi gázfűtés kikapcsolásával, míg a távhőnél a radiátor lecsavarása mellett sem csökken számottevően a számlaérték.

Molnár szerint nem lehet arra számítani, hogy a lakosság tömegesen átállna a korszerűtlenebb tüzelési formákra. A lakások kétharmadát gázzal, tizenöt százalékát távhővel fűtik, s legfeljebb egy-két százalék lehet majd a más módot választók aránya. A többlakásos házban élőknek nem igazán van lehetőségük arra, hogy megváltoztassák a fűtési rendszert. A családi házban lakók számára pedig kényelmi okok miatt nem túl kecsegtető a földgázat szénre vagy fára cserélni.

Várhatóan már a közeljövőben lehetőség nyílik a palackos pb-gáz árának szociális alapon történő támogatására – tájékoztatott tegnap Lenkovics Barnabás. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa még tavaly javasolt jogszabály-módosítást annak érdekében, hogy azok a háztartási fogyasztók is igényelhessenek gázártámogatást, akik palackos pb-gázt használnak.

A biztos elmondása szerint Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter elfogadta a javaslatot, s közölte, hogy miniszteri rendeletben állapítja meg az egyéb fűtési támogatás szabályait. Az új rendelet hatályba lépése után a szociálisan rászorult személyek támogatást vehetnek igénybe a palackos pb-gáz vásárlásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!