Közélet

2007.02.22. 21:37

Két napirendi pontot tárgyaltak meg

A csütörtöki városi közgyűlésen két napirendi pontot vitatott meg a képviselők testülete. Először a költségvetésben, majd a szemétszállítási díjban egyeztek meg.

SZOLJON

A közgyűlés döntése szerint duplájára nő a szemétszállítás díja március elsejétől. Ezt azonban hosszú politikai vita előzte meg. A szocialisták amellett kardoskodtak, hogy a támogatást csak az eredetei, 2005-ben jóváhagyott döntés szerint lépcsőzetesen lehet visszavonni. A jobboldali városvezetés azonban úgy látta, erre nincs meg a megfelelő fedezet. Nincs biztosíték arra, hogy a három évre tervezett 400 millió forint, közszolgáltatónál jelentkező osztalék fedezetet biztosít majd a támogatás költségére. Ugyanis a 2005-ös eredmény után 86 millió kifizetendő osztalék keletkezett. A tavalyi kompenzáció viszont 215 millió forint.

Ez azt jelenti, hogy a város büdzséjéből kell biztosítani a különbözetet. — Lehet, hogy tavaly látszólag kaptak támogatást a szolnokiak, valójában máshonnan kellett elvonni milliókat — célzott a polgármester arra, hogy az osztalék jó alapja lehetett volna a város más irányú fejlesztésére vagy más támogatásokhoz. — Ráadásul a városban élők leginkább az 1100 literes gyűjtőedényeket vették igénybe, amelyhez eddig sem járt egy fillér támogatás sem. Rászorultsági alapon ezután is kapnak kedvezményt a szolnokiak. A képviselő-testület tegnap úgy döntött, március elsejétől a 75 év felettiek alanyi jogon, míg a 65 év felettiek szociális alapon havonta 500 forint pénzbeli támogatást kapnak.

Az évek óta halmozódó forráshiány óvatosságra inti a városvezetést. A költségvetés tervezésekor ezért csak a biztos bevételekkel számoltak. A kiadások esetében azonban mindent számba vettek. A két nagy frakció véleménye szinte csak egyetlen pontban találkozott: változtatni kell a korábbi gyakorlaton. Amíg a szocialisták a költségvetés radikális változtatását szerették volna elérni, addig a jelenlegi városvezetés óvatosan tervezett. Az ellenzék szerint a koncepció több ponton hiányos, ráadásul kevés időt kaptak az anyag áttekintésére és a szakmai hozzászólásra. Talán ez lehetett az oka, hogy az idén egyetlen költségvetést módosító javaslat sem született.

Sérelmezték, hogy nem érvényesül a tervezetben a kistérségi szemléletmód, amelyből származó támogatásokra akár építkezni is lehetne. A szocialisták azt is megkérdőjelezték, hogy valóban szükséges-e az adósságállomány aránytalan növekedése, miközben nagyobb helyi adóbevételre számíthat a város. A civilek képviselője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy sérülhet a város és a civil szervezetek kapcsolata. Ennek okaként a takarékosságból megszüntetett képviselői alapot jelölte meg Tóth Ferenc. Ezzel ugyanis 10-12 millió forinttal kevesebb támogatást kapnak az érintett szervezetek. A fideszes képviselők úgy látták, azért jutott mélypontra a város, mert eddig túlzott bevételre számított.

A számonkért kampányígéretekre Szalay Ferenc elmondta: 133 nap után kicsit korai látványos eredményeket elvárni. — A 21 milliárdos működési kiadás mellett 2,3 milliárd forint forráshiányt terveztünk be — mondta Hegmanné Nemes Sára. Az alpolgármester hozzátette, ennek fedezetét rövid távon hitel felvételével teremtheti meg az önkormányzat. — Hosszú távon azonban olyan fejlesztéseket elősegítő intézkedéseket kell beterveznünk, ami bevételt generál a városnak. Elképzelhető, hogy kedvező kamatozású hitelt nem csak a működéshez, hanem beruházáshoz is felveszünk a jövőben. A közoktatási intézkedési tervezet tárgyalása is hosszú időt vett igénybe.

A két párt képviselői tudomásul vették a gyermeklétszám és az állami normatíva csökkenését. A hosszú távra tervezett intézményi átalakítás azonban vitára adott okot. Dr. Kállai Mária alpolgármester szerint győzött a szakmaiság, és olyan program született, ami felelősségteljes megoldást kínál a közoktatási törvény módosítása következtében kialakult helyzetre. — Az idén 157 millió, jövőre viszont már 587 millió forint megtakarítás érhető el ezzel — hangsúlyozta az alpolgármester, miközben kiemelte, az oktatás színvonala nem szenved csorbát. — A szakképzés átalakítását a piaci igények változása is megkövetelte. A közgyűlés végül elfogadta a 2013-ig szóló intézkedési tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!