Hírek

2007.02.24. 11:16

Nem tenne újra zárjegyet az agrártárca borospalakokra

Nem tartja kellően megalapozottnak és átgondoltnak az agrártárca a borászok kezdeményezését, hogy ismét csak zárjeggyel lehessen Magyarországon bort forgalmazni

BAMA

Nem tartja kellően megalapozottnak és átgondoltnak az agrártárca a borászok kezdeményezését, hogy ismét csak zárjeggyel lehessen Magyarországon bort forgalmazni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kérdésünkre adott válaszában közölte, hogy a szakma képviselőivel kötött tavaly szeptemberi megállapodásban még a hosszabb távú elképzelések között sem szerepelt a zárjegy újbóli bevezetése. A zárjegyhasználatot ráadásul a bortermelők egyhangú kérésére törölték el 2004-ben.

Márciusra várhatóan megoldódhat az immár több mint egy éve bizonytalan sorsú magyar bormarketing kérdése. Tavaly januártól ugyanis a bor után nem jövedéki adót, hanem forgalomba hozatali járulékot kell fizetni. A literenkénti nyolc forintból összegyűlő pénz hatvan százalékát marketingre, negyven százalékát pedig ellenőrzésre szánják.
A szükséges végrehajtási rendelet hiányában azonban 2006 eleje óta egyetlen fillér sem folyt be a kasszába. A borászok ugyanis azt kifogásolták, hogy a nyolc forintokat a forgalomba hozatal előtt kellett volna megfizetniük. Ezért kérték az agrártárca vezetőjétől a bortörvény módosítását.

A szaktárca öt hónappal a tavaly szeptemberi megállapodás után most februárban nyújtotta be a szükséges változtatási javaslatokat. Eszerint a gazdáknak a forgalomba hozatal után kell fizetniük, évente kétszer az adott év augusztus 15-ig, illetve december 15-ig.

Aki nem teljesíti a kötelezettségét, egyrészt mulasztási bírsággal sújtható, másrészt nem kaphat engedélyt, ha újabb bormennyiséget kíván forgalomba hozni – hívta fel a figyelmet Gőgös Zoltán államtitkár. A törvény elfogadása márciusra várható. A forgalomba hozatali járulék befizetésének és felhasználásának részleteit a végrehajtási rendelet tartalmazza majd. T. M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!