Hírek

2007.02.24. 16:12

Tizennégy év börtön ördögűzésért

Jogerős ítéletet hozott a héten a romániai Vaslui Megyei Törvényszék a nemzetközi vihart kavart ördögűzési ügyben

T. Benedek László, Kolozsvár

Jogerős ítéletet hozott a héten a romániai Vaslui Megyei Törvényszék a nemzetközi vihart kavart ördögűzési ügyben. Másfél évvel ezelőtt egy fiatal apácát kínoztak halálra a moldvai Tanacu faluban működő Szentháromság ortodox kolostor szerzetesei. A szertartást végző Daniel Corogeanut 14 év börtönre, a nővérek vezetőjét nyolc, a többi három apácát pedig egyenként négy év szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet kihirdetésekor a szerzetesi csuhájától már korábban megfosztott pap mintegy 50 híve is jelen volt a tárgyalóteremben.

A bíróság megállapította: az öt vádlott 2005 júniusában ördögűzési szertartásnak vetette alá a 23 éves Irina Maria Cornici apácát, akit láncokkal kötöttek egy fakereszthez. A tanacui kolostor vezetői azt állították, így próbálták meggyógyítani a fiatal lányt, akit véleményük szerint megszállt az ördög. A skizofréniás hajlamú apáca egészségi állapota folyamatosan romlott a fakereszten eltöltött három nap folyamán, amihez az is hozzájárult, hogy enni és inni is alig kapott; végül belehalt szenvedéseibe.

Daniel Corogeanu és a négy apáca ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanújával indult eljárás, az ügyészek végül az áldozat halálához vezető szabadságmegvonásra enyhítették a vádat.
Az ügy rendkívüli vihart kavart Romániában, ahol felmérések szerint az ortodox egyház a lakosság 90 százalékának a bizalmát élvezi.

Többen felvetették a kérdést, ellenőrizhetővé kellene tenni az elzártságukról híres kolostorokat, és az ott élő, gyakorta senki által ki nem nevezett és fel nem szentelt, önjelölt kolostorvezetőket rendszeres pszichológiai vizsgálatnak kellene alávetni. A kezdeményezésnek végül semmilyen különösebb foganatja nem lett, annak ellenére, hogy az apáca halálához vezető ördögűzési szertartás híre annak idején a világsajtót is bejárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!