Hírek

2007.02.25. 19:01

Három új pillérre építene Gyurcsány

A baloldal megújulásának szükségességét hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök első pártelnöki beszédében

T. G.

A baloldal megújulásának szükségességét hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök első pártelnöki beszédében Budapesten. A kormányfőt szombaton választották meg az MSZP első emberének a szocialisták kétnapos tisztújító és alapszabályt módosító kongresszusának első napján.

Gyurcsány szokatlan ultimátumot adott tegnapelőtt a küldötteknek: azt mondta, ha nem kapja meg a jelenlévők legalább 75 százalékának bizalmát, nem vállalja a párt vezetését, sőt, a miniszterelnökségről is lemond. Erre azonban nem került sor: a jelenlévők több mint 89 százaléka mondott igent az ellenjelölt nélkül induló kormányfőre.

„Megújított politika, megerősített közösségek, hatékony szervezet: ezek a megújuló szocialista párt pillérei” – mondta már megválasztott elnökként Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök közölte, hogy 2008-ra felépülhet az új pártközpont.

„Frászt kaptam 75 százalékos őrült ötletétől” – így kommentálta Lendvai Ildikó a gyurcsányi ultimátumot. A párt frakcióvezetője beszélt ugyanakkor a párton belüli eltérő álláspontokról, azt mondván: Szili Katalin különvéleménye értelmes vita, de „a modern államszocializmus irányába vezető út minden jó szándék ellenére zsákutca.” A házelnök egy pénteki újságcikkben mondott a hivatalos pártállásponttól eltérő véleményt.

A küldöttek előtt felszólalt Borisz Tadics szerb államfő és Alfred Gusenbauer osztrák kancellár is. Utóbbi azt mondta: Európában nincs alternatívája a haladó szociáldemokráciának. A küldöttek a kongresszus végén határozatban szögezték le: három nagy feladat áll Magyarország előtt. Ezek a szabadság és a rend egyidejű érvényesítése, az esélyteremtés, valamint az ország gazdasági versenyképességének növelése. A határozatban támogatásukról biztosították a kormány reformterveit.

A szocialisták rendezvényét egy szombati tragédia árnyékolta be: a helyszínen elhunyt Szőke László, a párt egyik Pest megyei küldötte, akit a párt saját halottjának tekint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!