Hírek

2007.02.26. 17:21

Betilthatják a régi izzókat az Európai Unióban is

Megpecsételődni látszik a hagyományos izzók sorsa: Ausztrália és az Egyesült Államok után az unióban is tiltó listára kerülhetnek

BAMA

Megpecsételődni látszik a hagyományos izzók sorsa: Ausztrália és az Egyesült Államok után az unióban is tiltó listára kerülhetnek, ha az Európai Bizottság elfogadja a német környezetvédelmi miniszter javaslatát a fokozatos kivonásról. Sigmar Gabriel a bizottságnak írott levelében kifejtette: az unió évi 25 millió tonnával tudná csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, ha a háztartások és a nagyfogyasztók kicserélnék a hagymányos villanykörtéket energiatakarékos (kompakt) fényforrásokra.

A hagyományos izzók által előállított energia nagyobb része ugyanis hőveszteség formájában távozik. A fénycsövek viszont ugyanannyi fényt kevesebb energia felhasználásával állítanak elő, mint a hagyományos izzók.

Az Egyesült Államokban évente ötven százalékkal növekszik a kompakt égők értékesítése. Tavaly a teljes 12,5 milliárd darabos izzóforgalomnak már tíz százalékát tették ki az energiatakarékos lámpatestek. Az EU-ban kicsit több, mint kétmilliárd izzót adtak el 2005-ben, ezek háromnegyedét a háztartásokban, a többit a kereskedelmi szektorban használják. Az otthoni világítás közel nyolcvan százaléka még mindig a hagyományos izzók segítségével történik, így az együttes energiapazarlás nagyon jelentős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!