Hírek

2007.03.01. 11:04

Fejlesztéseket, hírnevet hozhatna az olimpia

A Budapesti Olimpai Mozgalom (BOM) által készíttetett felmérés szerint igen magas egy budapesti rendezésű nyári olimpia társadalmi támogatottsága. Az egykori pénzügyminiszter is meglepődött.

Stanga István

A Szonda-Ipsos múlt havi mérései szerint tíz honfitársunkból nyolc úgy véli, Magyarország történetének egyik legnagyobb sikere lenne, ha egy olimpia házigazdái lehetnénk. A megkérdezettek 61 százaléka nem sajnálna tizenhárom esztendőn keresztül évi 4000 forinttal „beszállni” a pályázat és az esetleges szervezés költségeibe.

A reggel.hu által megkérdezett dr. Kupa Mihály egykori pénzügyminiszter, a BOM elnökségi tagja örült ennek a nagy támogatásnak, ugyanakkor meg is lepődött, ismerve az ország helyzetét, az emberek hangulatát. Úgy látszik, mondta, mindenkinek hiányzik valami nagy, közös cél, ami mellé nyugodt szívvel oda lehet állni. Szerinte a magyar sport – mind a hagyományai, mind az eredményes jelene miatt  – megérdemelne egy ilyen világeseményt.

A gazdasági-pénzügyi szakember más érveket is felsorakoztat a budapesti olimpia megrendezése mellett. Így egy egy sor olyan fejlesztést lehetne előrébb hozni, amelyeket mindenképpen meg kell majd csinálnunk. Az idegenforgalom, kulturális élet, stb. fellendülése mellett hazánk jó hírneve profitálna leginkább. Ráadásul Kupa úgy látja, a közvetett költségek ugyan tényleg tetemesek, ám a közvetlenek nem kibírhatatlanok.

S hogy miért többen állnak ma egy hazai olimpia mellé, mint korábban? Kupának az a véléménye, hogy a korábbi mérés több politikai szinezetet kapott, ellentétben a most feltett kérdésekkel. Ami meg azt az  53 százalékot illeti, aki úgy gondolja, az olimpia, mint cél, egyfajta nemzeti egységet teremtene... Az ex-pénzügyminiszter szerint ez egyáltalán nem rossz arány az EU talán legborúlátóbb országában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!