Közélet

2007.03.05. 08:33

Vizitdíj: sok még a kérdés

Alig két hét alatt a napi rutin részévé vált a vizitdíj fizetése. Ám újra felbukkannak mégis olyan kérdések, melyekre bizonytalan a válasz.

SZOLJON

Tanácstalan édesanya telefonált szerkesztőségünkbe minap. Érettségire készülő gyermeke ugyanis betöltötte a 18. évét, kézenfekvőnek tűnik tehát a kérdés, mivel igazolja mostantól a mentességét. Talán első hallásra meglepő a válasz, de semmivel. Ő ugyanis mostantól már nem mentes a vizitdíj alól. A vizsgálatok díja és a tanulói jogviszony között nincs összefüggés. Így csak 18 éves kor alatt érvényes a mentesség, annak ellenére, hogy nappali tagozatos diákról van szó. Ugyanakkor hiába marad ki esetleg az iskolából 17 éves korában egy fiatal, nagykorúságáig térítésmentesek maradnak számára a vizitek.

Megyénkben kötelező tüdőszűrést ír elő az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Szintén többen panaszkodnak amiatt, hogy számos esetben azonban még ezért a kötelező vizsgálatért is fizetni kellett. Ennek oka, hogy a tüdőszűrés csak 30 éven felüliek számára kötelező érvényű. A fiatalabbaknak, illetve mindazoknak, akik nem az idézésre, hanem egyéb okból mennek el szűrésre — például munkavállaláshoz van szükségük rá —, bizony ki kell fizetniük a háromszáz forintos vizitdíjat. Így tehát a legtöbb szűrővizsgálat csak akkor vizitdíjmentes, ha a meghatározott feltételek szerint veszik igénybe.

Ennek értelmében a méhnyakrákszűrést 25–65 éves kor között háromévente lehet ingyen végeztetni, a többi alkalommal ki kell fizetni a 300 forintot. A mammográfiás vizsgálatok pedig kétévente a 45–65 éveseknek ingyenesek. Ráadásul ez csak a negatív eredményekre igaz, hiszen ha bármilyen elváltozást találnak az orvosok, megkezdik a beteg gyógyítását. Ugyancsak sokszor felmerül a kérdés, hogy kell-e fizetniük a visszarendelt betegeknek. Ha például vizsgálatokra küldik el a pácienst, és csak a leletekkel kell visszatérnie, azt természetesen díjmentesen adhatja be az asszisztensnek.

Ám ha az orvos azért rendeli vissza, hogy a leleteket áttanulmányozva újra megvizsgálja, így beállítva a helyes diagnózist, az bizony már újabb háromszáz forintba kerül. A bűvös kulcsszó tehát az orvos–beteg találkozás. Alapesetben ahányszor erre sor kerül, annyiszor lesz háromszáz forinttal könnyebb a pénztárcánk. Persze évente legfeljebb húsz alkalommal, a többi visszaigényelhető az önkormányzatoktól. A visszatérítés rendszerét azonban a legtöbb hivatal még ezekben a hetekben dolgozza ki. A felmerülő kérdésekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás kérhető egészen április 13-ig munkanapokon a 80/204-793-as zöld számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!