Hírek

2007.03.06. 06:27

A francia gazdák is a magyar termelők mellett

Franciaország is a kukoricaintervenció rendszerének tervezett megszüntetése ellen agitál

N. M.

Franciaország is a kukoricaintervenció rendszerének tervezett megszüntetése ellen fellépő Magyarországot támogatja –  közölte Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke egy Párizsban megrendezett mezőgazdasági szakkiállításon a francia partnerekkel folytatott megbeszélések után.

Az Európai Bizottság tavaly ősszel javasolta, hogy az unió ez év júliusától szüntesse meg a kukorica intervenciós felvásárlását. Az agrártámogatás azonnali, teljes leállítása érzékenyen érintené Magyarországot, mivel az elmúlt két évben felvásárolt uniós kukoricakészlet 95 százaléka hazánkból származott.

„Nem az intervenció megszüntetését, hanem annak időzítését tartjuk elfogadhatatlannak. Nem lehet egy hirtelen, radikális döntéssel kiszámíthatatlan helyzetbe hozni a gazdákat” – vázolta a magyar álláspontot lapunknak Dékány András, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője.

Az EU-tagországok mezőgazdasági miniszterei várhatóan ebben a hónapban szavaznak a kérdésről. A bizottság javaslatának megbuktatásához a tagállamok egyharmadának szavazatára van szükség. Ez jelen állás szerint meg is lesz: a legutóbbi, januári ülésen tizennégy tagállam támogatta a hazánk által felhozott érveket. Így a génmódosított kukorica termelésére vonatkozó tilalom fenntartásának kiharcolása után most újabb kukoricaügyben nyerhet csatát hazánk Brüsszellel szemben. Csatát, és nem háborút: az intervenciós rendszer hosszú távon biztos nem maradhat fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!