Lemezkritika

2007.03.07. 12:16

Babos Projekt Special: Variáció

Az év hazai dzsesszalbuma címet nyerte el a nemrég megrendezett Fonogram-díjkiosztón Babos Gyula albuma, a Variáció.

Baranyi György

A hazai dzsesszgitározás kiválósága 2005-ben szervezett új együttest Babos Project Special néven (a korábbi Project Romani helyébe), méghozzá nem kisebb nevekkel, mint az elismert Hárs Viktor basszusgitáros, bőgős, illetve a Szakcsi Lakatos famíliából érkezett, már szintén befutott, magasan képzett zenész Szakcsi Lakatos Róbert billentyűs. Mellettük két fiatal zenész alkotja még a csapatot: a már most oroszlánkörmeit mutogató dobos, Balogh László és a remek hangú énekes, Veress Mónika.

Ennek az együttesnek a bemutatkozó albuma a Variáció, amely méltán érdemelte ki a Fonogram-díjat. A közel egyórás CD ugyanis olyan kortárs, improvizatív zenét tartalmaz, amelyre még azok is elégedetten csettintenek, akik talán nem annyira szeretik a dzsesszt. Ez a zene túllép a műfaji kötösségeken, és nagyon is élvezhető, igényes muzsikát nyújt a hallgatóknak. Maga Babos Gyula egyébként közép-európai kortárs zenekarnak nevezi ezt a csapatot, ha meg kell határoznia, amelynek zenéjébe a saját gyökereit is jelentő cigány népzenét is erőteljesen beépíti, ezzel még izgalmassábbá téve az egész produkciót.

Ennek szellemében íródtak a lemezre azok a remek dalok, mint a Chacho Rom, igen fogós témával, vagy a lendületes Botoló és Tango Hungaro. Egy cigány népdalt dolgoz fel a Paradicsom (Veress Mónika nagyon ihletett, finom énekkel és vokállal járul hozzá a lemez sikeréhez), és külön érdekesség a lemezen a Kígyó ballada is. Ez utóbbiban a roma író-költő Choli Daróci József meséje hangzik el zenei átgondolásban, és benne maga a szerző mondja el a mesét lovári nyelven. Ugyancsak felemelő a CD zárótétele, a Himnusz, melyben a cigány himnusz részlete hangzik fel gyönyörűséges gitárkísérettel, párhuzamosan magyarul is.

De említhetnénk ezek mellett az elegánsan finom címadó Variációt, illetve az improvizatív gitár- és zongorbetétekkel hasonlóan megtűzdelt eastWes-tet is. Babos Gyula játéka kifinomult, ízléses, nem tolakodó, mégis az előtérbe kerül, variációkkal és témaváltásokkal megtűzdelve, egyéni dallamvilággal. De ugyanez elmondható a zongora- és dobjátékra is. Hárs Viktor bőgő- és basszusjátéka pedig már olyan, amit egy tapasztalt zenésztől elvárhatunk: ha kell, tért ölelően erőteljes, ha kell, inkább rövid, erős alapokat ad a számok alá. Nagyon jól egybefogott, egységes anyag ez, méltán van ott a helye a nem dzsesszrajongók polcán is. És végül egy érdekesség: a lemez borítójának terve Babos Gyula párjától, Katona Kláritól származik. (Babos Project Special: Variáció. Kiadó: CLS Records) 

Számlista: 1. Chacho Rom 2. Chacho Rom II. 3. Paradicsom 4. eastWes 5. Tango Hungaro 6. Botoló 7. Bolondház 8. Variáció 9. Kígyó ballada (Daróci Choli József meséje) 10. Himnusz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!