Hírek

2007.03.07. 17:52

Revizorokkal az illegális szoftverek ellen

Együttes erővel veszi fel a küzdelmet az illegális szoftverhasználat ellen az APEH és a szoftverrendőrségnek becézett nemzetközi jogvédő szervezet, a BSA. Az adóhatóság pedig harmincmilliárdos többletbevételt remél a megállapodástól.

Németh Márk

Együttműködik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a szoftvergyártók érdekeit képviselő nemzetközi jogvédő szervezet, a Business Software Alliance (BSA), így a jövőben fokozottabban figyelnek az adóellenőrzések során az illegális szofverhasználatra utaló jelekre a revizorok. Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Szikora János, az APEH elnöke és George Herrnleben, a BSA közép-kelet-európai igazgatója.

Az együttműködés értelmében a BSA szakemberei kiképzik az adóhatóság revizorait, ők pedig cserébe – a megfelelő tudás birtokában – jobban odafigyelnek egy-egy revízió során, hogy használ-e feketén számítógépes programokat az ellenőrzött vállalkozás. A törvény adta lehetőségek között így tüzetesebben vizsgálják majd az egyes tárgyi eszközök elszámolásához szükséges szoftverek licenceit és az immateriális javakról beérkező számlákat. „Kizárólag a szoftverek jogtisztaságának ellenőrzésére célvizsgálatok nem indulnak, azt egyéb vizsgálatok kertében ellenőrzik” – ígérte meg Szikora János.

Az illegális szoftverhasználat visszaszorítását azért tartja fontosnak az adóhatóság, mert az ebből származó évi többmilliárd forintos eltitkolt jövedelem után a feketegazdaság szereplői természetesen nem adóznak. Így a kalózprogramok nem csak a szoftveriparnak, hanem az egész nemzetgazdaságnak jelentős veszteségeket okoznak. Az adó- és járulékbevételek kiesése mellett a feketekereskedelem miatt ellenőrizhetetlenné vált pénzmozgások és kifizetések is problémát okoznak. Az APEH és a BSA az együttes fellépéstől az illegális szoftverhasználat csökkenését, ezzel egyidejűleg a jogtiszta szoftverek alkalmazásának elterjedését és az államháztartási bevételek növekedését várják. A felek célja, hogy a következő esztendőkben a magyarországi illegális szoftverhasználat a jelenlegi 42 százalékról a jelenleg 35 százalékos európai uniós átlagszintre csökkenjen.

Egyes becslések szerint hazánkban a kalózszoftverek arányának tíz százalékos csökkenése mintegy 30 milliárd forinttal növelné a magyar állam adóbevételeit. Egyben körülbelül 2500 magasan képzett, jól fizetett munkahely létrejöttét is eredményezné a hazai informatikai szektorban.

A BSA az adóhatósággal történő együttműködés mellett tovább folytatja a hazai cégek körében végzett felvilágosító kampányát is. Georg Herrnleben elmondta: a BSA a programjai révén folyamatosan tájékoztatja a vállalkozások tulajdonosait és vezetőit arról, hogy milyen pénzügyi és jogi kockázatot vállal az, aki a vállalkozás eszközei között illegális szoftvert használ. Miközben a szoftverek nyilvántartásával kapcsolatos oktatás és tájékoztatás a BSA tevékenységének továbbra is elsődleges területe, a szervezet az érvényes jogszabályok betartatásával is támogatni kívánja a szellemi tulajdon és a szerzői jogok védelmének ügyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!