Közélet

2007.03.08. 15:35

Megcsúszhat a böllérkés

Néha kikerülhetetlenek a munkahelyi balestek. Főleg azok veszélyeztetettek, ahol a munkahelyi körülmények miatt ezek gyakrabban előfordulhatnak.

SZOLJON

Két csonkolás két hét alatt, egy helyen

A felügyelőség munkatársainak egy cégnél két hét alatt történt két csonkulásos esetet is ki kellett vizsgálniuk. Mindkét ujjvesztést présgép okozta. Az első esetben a munkás hibázott, mivel átállította a gép vezérlését. Az egyik lábpedálos indításnál azonban még a szerszámok között volt a keze, így az levágta az ujjait. A második esetben a kétkezes vezérlés ellenére ismételt a gép. Végül nem derült ki, hogy pontosan mi történt. A munkáltató is felülvizsgáltatta a gépet, ami nem tárt fel biztonsági hiányosságot.

— Jártam már úgy, hogy egy aknába másztam le vízórát szerelni, amikor megcsúszott a lábam és beleestem a szűk lyukba — mesélt negatív tapasztalatairól Németh József vízvezetékszerelő. — Sorozatos bordatörésem lett, és egy jó ideig csak fotelban tudtam aludni, mivel nem tudtam az oldalamra fordulni és nehezemre esett a mozgás is.
Bár mindenhol szigorú balesetvédelmi előírások vannak, elég egy apróbb kihagyás, figyelmetlenség, és máris kész a baj. A statisztika elég lesújtó, mivel évente 150–160 ember hal meg munkahelyi balesetben. Szakemberek szerint a fő probléma nem a munkavédelmi szabályokkal, hanem azok betartatásával van. Sokan eltitkolják a balesetek jelentős részét, hogy ne essenek ki munkából. Azonban ha egy aprónak tűnő sérülésből később komoly egészségkárosodás származik, akkor a dolgozó már sehol sem tudja érvényesíteni a jogait. A szerencsésebbek megússzák kisebb karcolásokkal. Ha ez később megismétlődik rutinosan tűrik a fájdalmat.
— Már többször is szúrtam meg magam, de a munkatársaim közül jártak páran igazán szerencsétlenül — mondta el Tóth József hentes. — Az egyik kollégám csülköt csontozott, amikor kiugrott a kés, és a mellkasába szaladt a szívétől 3 milliméterre. A kés felsértette a szívburkát, de hála a gyors ellátásnak nem szenvedett maradandó károsodást. A másik munkatársam se járt sokkal jobban. A sapkát akarta megigazítani a fején. Azt hitte, hogy a kést már letette, ám az még a kezében volt, így a saját orrából vágott le egy kis darabot.
A munkahelyi baleseteket minden esetben nyilvántartásba kell venni és arról a munkáltató köteles a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, vagy az illetékes egészségbiztosítási pénztárt, súlyosabb esetekben a munkaügyi felügyelőséget is értesíteni.
A munkavédelmi szabályok szerint a munkáltatónak a munkaképtelenséggel járó balesetet haladéktalanul ki kell vizsgálnia, és annak eredményét jegyzőkönyvben kell rögzítenie.
— Mindig történnek érdekes balesetek, amelyeknek bonyolult háttere van — tudtuk meg Horváth Károlytól, az OMMF (Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség) Észak-alföldi Munkavédelmi Felügyelőségének igazgatóhelyettesétől. — Az idén a régióban két halálos kimenetelű, és egy súlyos életveszélyes sérüléssel járó baleset történt. Mindhárom eset fakitermeléshez kapcsolódott. A megyénkbeli esetnél egy sisak nélküli munkást ütött fejen egy aláhulló ág. Először nem is vitték korházba, de mivel nagyon rosszul lett beszállították, s a rendőrök értesítettek bennünket, hogy ilyen súlyos baleset történt munkavégzés közben.
— Én operátorként dolgozom egy cégnél, de van, hogy a takarításban is be kell segítsünk — vágott mondandójába Kiss Tünde. — Egyszer véletlenül valamilyen vegyszerre nem csavarták vissza rendesen a kupakot, amikor az megbillent egy kevés a szemembe csöppet. Azonnal rohantam a háziorvoshoz, aki rögtön továbbküldött a kórházba, ahol alaposan kimosták a szemem. Szerencsém volt, mert meg is vakulhattam volna, ha nem kapok gyorsan orvosi ellátást.
Vannak persze szerencsésebbek is, akik hosszabb ideje dolgoznak balesetmentesen, mivel a munkakörnyezetükből kifolyólag kisebb a sérülés veszélye. Ám még ez sem jelent felmentést a szabályok betartása alól, mert baleset bármikor, bárhol történhet velünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!