Hírek

2007.03.08. 16:39

Lamperth: a kormányt a minőség elve vezérli

Továbbra is nyitott kérdés maradt, hogy a közigazgatási reform egyik elemeként végül 19-ről 13-ra csökkentik-e a megyei önkormányzatok számát.

V.M.

Továbbra is nyitott kérdés maradt, hogy a közigazgatási reform egyik elemeként végül 19-ről 13-ra csökkentik-e a megyei önkormányzatok számát. A kormány-önkormányzatok egyeztető fórum tegnapi tárgyalásán ugyanis csak abban született egyetértés a felek között, hogy erős középszintre van szükség, de annak formája változatlanul elképzelhető megyékben, nagymegyékben és választott régiókban is.

„A szerkezetátalakítással kapcsolatban a kormányt a minőség elve vezérli. A reform célja a jobb színvonalú közszolgáltatás, hogy legyenek jobbak az iskolák, legyen erősebb a szociális és az infrastrukturális ellátás” – mondta Lamperth Mónika. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter hozzátette: a kormány és az önkormányzatok munkacsoportot hoznak létre az állam és a helyhatóságok közötti feladatmegosztási problémák tisztázása érdekében. Ha ez az egyeztetés sikerrel zárul, akkor újra napirendre veszik a megye vagy régió kérdést.

„Jelenleg az egész kormányzati vitaanyag semmit sem ér, mert a hatáskörök és a finanszírozás ügye nincsen tisztázva” – mondta Szűcs Lajos. A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta: készek a kompromisszumra, ezért végül a képviselőknek kell majd dűlőre jutniuk ezekben a kérdésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!