Hírek

2007.03.13. 05:36

Lebontja bérleményemet az önkormányzat

Olvasónk önkormányzati bérleményben lakik. A házat le akarják bontani, ezért felajánlottak a lakásért egy összeget. Ez azonban kevés ahhoz, hogy az úr hasonló lakást vegyen.

Rados Virág

Az önkormányzatnak kártalanítania kell a bérlőt – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A bérleti jognak is van ellenértéke. A hatóságnak adnia kell egy másik, megfelelő, ugyanolyan minőségű cserelakást, vagy az érintettel együtt törekednie kell megfelelő mértékű kompenzációra.

Felajánlhatnak megváltási díjat is. Ennek mértéke akkor méltányos, ha az érintett az összegért hasonló lakáshoz juthat.
Előfordulhat, hogy az előzőnél rosszabb lakást ajánlanak fel, és ezt egészítik ki pénzzel. De megtörténhet az is, hogy a bérlő jobb lakásba költözhet – ekkor is megállapodhatnak a különbözetet illetően.

Amennyiben vita van, a bérlő bíróságtól kérheti, állapítsa meg a „megfelelőséget”. Döntse el tehát, korrekten ellentételezte-e az önkormányzat az átadásra váró bérleményt. Az ellenértéket illetően szintén vita támadhat. Ilyenkor a bíróság igazságügyi ingatlanszakértőt küld ki, aki megállapítja, mekkora kompenzációt kell kapnia a lakónak. Nem muszáj tehát elfogadnunk az első ajánlatot.

Ne menjünk bele számunkra kedvezőtlen alkuba. Kérjük ki szakember véleményét. A fenti eset nemcsak bérlőkkel, de tulajdonosokkal is megtörténhet. Azaz mondjuk „kivásárolnák” őket. Az építtető ilyenkor igyekszik leszorítani a lakások árát. De itt is érvényes: legalább a lakásunk értékének megfelelő összeget kell kapnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!