Hírek

2007.03.08. 17:37

Hétből három kérdésben lehet csak népszavazás

A kormánytagok felelősségével és a nyugdíjasok munkavállalásával kapcsolatban bizonyosan nem lehet népszavazást tartani

Vég M.

„Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése értelmében a Fidesz-KDNP által kezdeményezett hét népszavazási kérdés közül háromban, a termőfölddel, a kórházprivatizációval és a kizárólag patikán belüli gyógyszerárusítással kapcsolatos kérdésben kezdődhet meg az aláírásgyűjtés” – jelentette be tegnap Bihari Mihály.

Az Ab elnöke hozzátette: a kormánytagok felelősségével és a nyugdíjasok munkavállalásával kapcsolatban bizonyosan nem lehet népszavazást tartani, mert a kérdések nem egyértelműek a szavazók számára. A vizitdíjra és a tandíjra vonatkozó kérdéseket formai, illetve tartalmi okok miatt  újra napirendjére kell tűznie az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

„Várhatóan négy kérdésben lehet népszavazás, hiszen az Ab által jóváhagyott három mellett meg van a lehetősége annak, hogy a tandíjról is véleményt mondjanak az emberek” – mondta Áder János. A fideszes politikus arra kérte az OVB-t, hogy minél hamarabb folytassa le az új eljárást annak érdekében, hogy szeptember-november között már az urnákhoz lehessen járulni.

„A kormánynak nincs teendője az Alkotmánybíróság döntése után, hiszen egyelőre egyetlen kérdésben sem dőlt még el, hogy lesz-e róla népszavazás. A kormány biztosítani fogja a népszavazás lebonyolításának feltételeit, ha a kérdések jogszerűnek bizonyulnak, és ha azokat a választópolgárok megfelelő számú aláírással támogatják” – olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

„A népszavazási kérdések megfogalmazásakor a bosszú vezette a Fidesz elnökét, ez a bosszú öt milliárd forintjába fog kerülni az országnak” – mondta Nyakó István. Az MSZP szóvivője szerint kiderült: a Fidesz még kérdezni sem tud alkotmányosan, és ez elgondolkodtató a kormányzóképességét illetően.

A Fidesznek és a KDNP-nek négy hónapon belül 200 ezer érvényes aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy Sólyom László köztársasági elnök kitűzhesse a népszavazás időpontját. Mint ismert, Orbán Viktor október 23-án jelentette be, hogy ügydöntő reformnépszavazást kezdeményez a Fidesz, mert „csak az jelenhet megoldást a válságból való kivezetésre”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!