Hírek

2007.03.09. 19:50

Együttes energiával egyezség Brüsszelben

Az Európai Unió és Magyarország számára egyaránt kedvező kompromisszum született az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján a klímavédelemmel és a megújuló energiaforrások részesedésével kapcsolatban – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

E. Cs.

A közös európai kötelezettségvállalás szerint a közösség átlagában 2020-ban már az energia 20 százalékát megújuló forrásokból állítják elő, de ez közvetlenül nem jelent nemzeti elkötelezettséget. A nemzeti vállalásokra vonatkozóan az Európai Bizottság külön megállapodást köt a tagállamokkal. A magyar miniszterelnök közölte: a csúcs résztvevői között általános a meggyőződés, hogy a globális klímavédelemben és a regionális energiapolitikában mérföldkő a most született megállapodás, mert ahhoz hasonló a Föld más régióiban egyelőre nincs.

Az unió a klímaváltozás ellen 2020-ig 20 százalékos károsanyagkibocsátás-csökkentést irányzott elő. Az első tervek szerint minden tagországnak az 1990-es értékekhez képest kellett volna elérnie a csökkenést. A kiharcolt kompromisszum értelmében az új tagországoknál egy olyan évet vesznek alapul, amelyben a károsanyag-kibocsátás már a nyugati országokéhoz hasonló arányú volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!